EU måste attackera Berlusconi

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

manipulatör?  Hundratusentals har skrivit under ett upprop som fördömer Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, enligt tidningen Republica.
Foto: LUCA BRUNO /ap
manipulatör?  Hundratusentals har skrivit under ett upprop som fördömer Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, enligt tidningen Republica.

Roberto Saviano, mordhotad maffiaavslöjare, samlar proteströster mot Silvio Berlusconi. Enligt tidningen Republica har hundratusentals undertecknat uppropet som fördömer premiär-ministerns manipulation av rättsväsendet och attacker mot domstolar.

Politikern Berlusconi utnyttjar sin premiärministerpost för att ge amnesti åt multimiljardären Berlusconi. Han vill införa en lag som innebär att brottsutredningar, äldre än sex år, ska avskrivas. Tidsmarginalen är exakt tilltagen så att ett par omfattande korruptions- och svindleriåtal mot Berlusconi kan komma att läggas ner.

Förakt mot domstolarna

Saviano och hans upprop konstaterar det självklara: att upprätthålla det juridiska oberoendet är inte en fråga för höger eller vänster. Det är en fråga om respekt för rätten.

Berlusconi uttalar öppet förakt mot domstolarna. De leds, säger han, av kommunister, av män i röda togor.

Berlusconis stabila högermajoritet kommer med all säkerhet att expediera hans beställning. Enda hindret är president Napolitano, en hedervärd man från den gamla motståndsrörelsen. Han kan vägra underteckna lagtexten.

EU väljer tystnad

Lagen är utformad så, att brott som gäller illegal invandring inte ska kunna annulleras. Denna mer än underförstådda juridiska rasism är aptitlig för Berlusconis regeringskolleger från främlingsfientliga Lega Nord. Den är också logisk i förhållande till den systematiska jakt på och förtryck av flyktingar som Berlusconi-styret tillämpar. I avgörande avseenden står den politiken i strid med internationell rätt och med EU:s principer. EU väljer dock tystnad. Unionens majoritet finns hos högern. Berlusconis parti är störst i EU:s konservativa partigrupp. Därmed ges Berlusconi amnesti av EU. Unionens högermajoritet förbjöd till och med en utredning av Berlusconis media-makt. Den uttrycks inte bara av hans väldiga ägande utan också av hans förföljelser av kritiker. Berlusconi har krävt annonsbojkotter av kritiska tidningar och låtit förfölja misshagliga skribenter.

Bryter mot principer

Berlusconi-systemet bryter mot EU:s grundläggande principer och Köpenhamnskriterierna om respekt för demokratiska institutioner, självständiga domstolar och för minoriteter. Berlusconi har hittills inte behövt bekymra sig om sanktioner, inte ens om kritiska frågor. Italien tillhör EU:s mäktigaste, ett av grundarländerna. Dess högerregering kan lita på solidaritet från europeiska partivänner, bland dem ordförandelandet Sveriges regeringschef.

EU:s huvuduppgift är att garantera demokratin. Hittills har Reinfeldt och den europeiska högern föredragit att skydda Silvio Berlusconi.

OS

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.