Mejla

Kalle Sundin

Publicerad:
Uppdaterad:

Apokalypsen börjar med skönt sommarväder

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: University of Maine Climate Reanalyzer

Svalbard är en norsk ögrupp nära Nordpolen där 1 000 isbjörnar och 2 000 människor är bosatta. De känner av klimatförändringarna mer än de flesta. I ett SVT-reportage skildras hur befolkningen nu kan sitta i kortärmat ute på sommaren, något som tidigare varit helt omöjligt.

T-shirtväder för avlägsna svalbardsbor kanske låter harmlöst. Men så är det verkligen inte.

Permafrosten i landområdena söder om Nordpolen innehåller stora mängder kol från tidigare växtlighet. Nu tinar frosten snabbt. Det riskerar att frigöra enorma mängder växthusgaser, långt mycket mer än vad som redan finns i atmosfären. Då kan vi räkna med att växthuseffekten snabbas på rejält. Under Svalbardsisen kan mycket väl början till vår apokalyps vänta.

Aggressiva väderfenomen

Det är inte bara i norra Ishavet vädret har förändrats. Washington Post rapporterar om hur nya värmerekord slagits runt om i världen den senaste veckan. Aggressiva väderfenomen har härjat. Vi ser skyfall i Japan, rekordjordskred på Island och stora stormar i Indien. Och så har vi ju den pågående torkan här hemma som innebär stora konsekvenser för Sveriges bönder.

Beror extremvädret på klimatförändringarna?
– Varje enskild händelse måste studeras separat för att vi ska kunna säga något om hur just den har uppstått, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, till TT.

Extremväder kommer bli vanligare

Men på det stora hela framhåller han att det finns ett samband. Klimatuppvärmningen innebär generellt att extrema väderhändelser, så som värmeböljor och skyfall, kommer att bli vanligare.

Det börjar med andra ord bli alldeles uppenbart att vi behöver göra oss redo för den här sortens fenomen i framtiden. Det här kommer att bli århundradet då även Sverige måste avsätta stora offentliga resurser för att motverka följder av stora väderförändringar.

Fortsätter permafrosten att smälta på Svalbard och runt Nordpolen är den torka vi ser nu bara en fingervisning om hur somrar framöver kan komma att se ut. Och då ska vi inte ens tala om hur det ser ut i länder där det redan är så varmt att minsta lilla skillnad får förödande konsekvenser som försätter människor på flykt.

Det tåls att oroa sig över bakom solglasögonen i sommar. Det lär bli många T-shirtvarma dagar, såväl i Sverige som på Svalbard.

Av: Kalle Sundin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: