Daniel Swedin

Våldtagna kvinnor gör svenskar rika

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utrikesminister Carl Bildt.
Utrikesminister Carl Bildt.

I dag börjar Aftonbladet granska det svenska oljeföretaget Lundin Petroleum, och först ut är en skakande rapport från Sydsudan, ett ungt land som tidigare var en del av Sudan, där Lundin Petroleum har opererat.

Människor berättar om skövlade ­byar, massmord, stöld, sexslaveri och rekryteringar av barnsoldater i spåren av jakten på olja.

Vi har hört om Lundin-gruppen en av Sveriges högst värderade bolagssfärer med ett sammanlagt börsvärde på över 80 miljarder kronor – och deras äventyr tidigare. Vi vet att Carl Bildt, nu Sveriges utrikesminister, satt i Lundin Petroleums styrelse mellan 2000 och 2006.

I oktober 2002 hamnade bolags­gruppen på en svart lista över företag som FN anser plundrar Kongo på ­naturtillgångar. Journalisten Kerstin Lundell har berättat om Lundins affärsmetoder i sin bok ”Affärer i blod och ­olja”, en titel som säger mycket.

2010 presenterades rapporten ”Unpaid Debt”, som visar att det finns ett direkt samband mellan Lundins verksamhet i södra Sudan och upptrappningen av inbördeskriget i området. Det här är samma område som ­Aftonbladet rapporterar om i dag.

Rapporten fick Internationella åklagarkammaren att börja utreda Lundin ­ Petroleum för folkrättsbrott, delaktighet i massmord och folkdeportationer. I den kan man nämligen läsa att Lundin Petroleum i jakt på profit dragit nytta av den sudanesiska regimens allvarliga brott mot mänskligheten.

Resultatet av konflikten kring olje­fälten i det som då var Sudan mellan 1997 och 2003 beräknas i rapporten till 12 000 döda, 160 000 tvångsförflyttade och en omfattande materiell förstörelse.

Lundin gjorde en nettovinst på 930 miljoner kronor på sin verksamhet i södra Sudan. Carl Bildt blev många miljoner rikare under sin tid som ­styrelsemedlem i Lundin Petroleum.

Det är helt enkelt våldtagna kvinno ­ kroppar, trasiga barnsoldater och ­ nerbrända byar som har möjliggjort de miljardvinster som pumpas in i svenska fickor.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN