Ledare

Nu pratar vi politik

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Trenden bröts på ett par veckor.

Socialdemokraterna fick en ny partiledare och fjorton dagar senare går de rödgröna om alliansen i Aftonbladet och United Minds opinionsmätning. Om det var val i dag skulle Fredrik Reinfeldt och Anders Borg få lämna sina arbetsrum.

Stefan Löfven hann aldrig förbereda sitt partiledarskap. Men efter några få intervjuer är det ändå han som sätter den politiska agendan. Han gör det i kraft av sin erfarenhet och då har Fredrik Reinfeldt inte mycket att sätta emot.

I snart sex år har Moderaterna pumpat ut sin kampanj för arbetslinjen. Sjuka, arbetslösa och gamla har offrats. Hela samhället har stöpts om i arbetslinjens namn.

Men nu vet vi att det inte blev några jobb. Kanske var arbetslinjen hela tiden en kampanj som Moderaterna drev för att de egentligen ville riva ner den generella välfärden och sänka skatten för de rika.

I dagens mätning får Socialdemokraterna stöd av 26 procent av väljarna. Det är inga rekordsiffror. Stefan Löfven har mycket kvar att göra, men det är bra att han redan har så starkt fokus på jobbpolitiken.

Vänsterpartiet med sin nye partiledare Jonas Sjöstedt går också fram i mätningen och är snart lika stort som Miljöpartiet.

Men det är knappast de nya partiledarna som ligger bakom hela framgången. Se bara på Centerns Annie Lööf som med sina 3,9 procent faktisk skulle hamna utanför riksdagen. Hon har synts mycket, men det är få som vet vilken politik hon vill driva. Det är inte utanverket som räknas, utan innehållet.

Nu pratar vi politik igen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!