Mejla

Anders Lindberg

Reinfeldt skickar fattiga till kyrkan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allmosor Socialtjänsten i Stockholm hänvisar hjälpsökande till Svenska kyrkans diakoni.
Allmosor Socialtjänsten i Stockholm hänvisar hjälpsökande till Svenska kyrkans diakoni.

LEDARE

17 juli 2012. Fattigdom

”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standard­krav skattefinansieras.”

Det skrev mufaren Fredrik Reinfeldt 1993 i boken ”Det sovande folket”. Snart 20 år senare börjar han få som han ville.

I helgen har Svenska Dagbladet ­rapporterat hur socialtjänsten i Stockholm systematiskt hänvisar hjälpsökande till Svenska kyrkans diakoni.

– I kärva tider när det ska sparas ner på extra bistånd så händer det att man hänvisar till kyrkans fondmedel, berättar Samuel Svan från det tvärfackliga socialarbetarnätverket ”Nu bryter vi tystnaden”.

Frivilliga blir skyddsnätet

Samtidigt som köerna till Stockholms soppkök växer delar även Frälsningsarmen ut allt fler matpaket till vanliga­ ­människor.

– Frivilligorganisationerna blir i prakt­iken det sociala skyddsnätet. Det är en oacceptabel utveckling, säger Roger ­Mogert (S) oppositionsborgarråd i Stockholm med ansvar för sociala frågor.

Socialbidrag, eller försörjningsstöd som det egentligen heter, är vårt yttersta skyddsnät. I Sverige ska ingen svälta ihjäl. Någon form av garanterad lägsta ­nivå ska alla ha. Ansvaret för detta ligger på kommunerna.

Men i takt med att a-kassan och sjukförsäkringen skurits ner har allt fler utförsäkrats och hamnat på socialbidrag. Kostnaden har vältrats över från staten­ till ­kommunerna, som inte har råd. Hittills har ungefär 60 000 sjuka utförsäkrats.

Måste vara fattig

Den stora skillnaden mellan sjukpenning och socialbidrag är att du måste ­sälja allt du äger för att få social­bidrag. Har du en bostadsrätt måste du sälja den. Sen är du inte bara sjuk och ­fattig utan dessutom bostadslös.

Fredrik Reinfeldt har från första dagen satsat på att öka skillnaderna mellan de som har jobb och de som ”lever på ­bidrag”. Att fler får gå till kyrkan och be om pengar är alltså ­ingen bieffekt. Det är syftet med Reinfeldts politik. Enligt statsministern ska det ge fler jobb.

I juni var 374 000 personer öppet arbetslösa eller i åtgärder enligt Arbetsförmedlingen. Det är 15 000 fler än förra året och innebär en arbetslöshet på 8,1 procent. Betydligt över den nivå Moderaterna kallade massarbetslöshet 2006. Reinfeldts arbetslinje har alltså hittills gjort att fler får leva på det han föraktfullt kallar ”bidrag”.

Svenska kyrkan och frivilligorganisationerna gör en fantastik insats. Utan dem skulle det sluta i katastrof för många ­människor. Men att Moderaterna numera­ kallar sig ”Sveriges moderna arbetar­parti” framstår i ljuset av detta som ett skämt.

På vilket sätt är det modernt att återinföra 1800-talets socialpolitik?

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg