“Årets fuckboy” är stolt över sin utmärkelse
Sexismen i skolkorridorerna stämplar “Årets fuckgirl”
I våras hade en gymnasieskola i södra Skåne studentbal och en rad utmärkelser delades ut. Alla elever hade fått vara med om att rösta fram vinnarna. Efter en rad utnämningar presenterades titeln “Årets fuckgirl”. Flickan kallades fram inför festsällskapet på 400 personer. En berusad skolkamrat läste upp en kränkande motivering, som bland annat löd: ”Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”. Sedan fick flickan ta på sig en banderoll där det stod “Årets fuckgirl”. Motiveringen överlämnades inramad. Låtvalet som skulle presentera vinnaren hade budskapet att flickan var en hora.
Efteråt mådde hon dåligt och blev hämtad av sin familj. En anmälan har upprättats av skolans rektor. Eftersom integritetskränkande uppgifter av sexuell art lästes upp inför lärare och skolkamrater ser åklagaren särskilt allvarligt på händelsen – ”handlandet var hänsynslöst”.
En parentes i sammanhanget: på studentbalen utsågs även “Årets fuckboy”. Pojken vill inte medverka i någon utredning. Tvärtom: han är, enligt uppgift, stolt över sin utmärkelse. Rektorn driver inte frågan. Det är en parentes som säger allt.
Skillnaden i synen på sexualiteten genomsyrar allt
Vi har tagit sjumilakliv i många jämställdhetsfrågor, men på andra har inget hänt. Skillnaden i synen på mäns och kvinnors sexualitet genomsyrar hela vårt samhälle, och påverkar även i rättsfall. Killar som ligger runt är hingstar, hjärtekrossare, casanovor, häradsbetäckare, tjejtjusare, vivörer, förförare, brudmagneter. Sån jävla king. Rappare skrävlar: vem kan få mest fitta? Det finns inga skämtsamma t-shirtar med trycket “Jag har en vacker son. Jag har också ett vapen, en spade och ett alibi.”
Vad kallas tjejer med ett omfattande sexliv? Slampa, slinka, hora, madrass, fladdermus, orre, mansslukerska, slyna, billig, luder, vamp, fallen kvinna. Listan fortsätter, i författaren Katarina Wennstams sommarprat tycktes den pågå i all oändlighet.
För att få en “horstämpel” i skolkorridorerna räcker det med att kyssa någon. Och en horstämpel förföljer och förstör, den måste till varje pris undvikas. Hotet om att märkas som “dålig” begränsar tjejer och kvinnor från att utforska sin sexualitet. Klotterväggen som förr fanns på skoltoaletten, har idag flyttat ut på nätet. Där kan ett namn och en hashtag ligga och sjuda i all oändlighet.
Backa – skolans svar efter Metoo
Det bör också vara en fråga när rektorer och elever nu genomför “Backa” – en skola fri från sexuella kränkningar och trakasserier, skolans svar efter Metoo. Initiativet kommer från Sveriges Skolledarförbund, och projektet har fått regeringens stöd med tio miljoner till elevorganisationerna och skolledarna. Upprop som #tystiklassen och #räckupphanden visade på det akuta behovet.
– Jag hade i min vildaste fantasi inte kunnat förstå hur utbrett det har varit med sexuella trakasserier i svensk skola. Jag har varit skolledare i mer än 20 år, men hade ingen aning om omfattningen, säger Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande.
Inom ramen för Backa måste man våga prata om hur det faktiskt ser ut. Lärare, elever, föräldrar, alla behöver vara en del av det samtalet. Det handlar om rätten till kroppslig integritet, hur grogrunden för trakasserier uppstår, men också om synen på pojkars och flickors sexualitet. Hur pratar man om det där hemma? Vilka normer sprids?
Varför mår en flicka dåligt över den (extremt fåniga) utnämningen “fuckgirl”, bortsett från att den inte behöver ha något alls med verkligheten att göra? Prata om det. Svaret finns där i skolkorridorerna.