Ledare

Moderaterna hånar svensk landsbygd

Att Sverigedemokraterna är Ulf Kristerssons viktigaste vapen i kampen om makten ett slags svart ironi

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Västerbottens inland tycks många väljare ha splittrat sina röster, mellan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– Egentligen går det ju inte ihop, säger Carina Nilsson från Gargnäs till SVT Västerbotten som häromdagen uppmärksammade det oväntade röstresultatet.

Alla SVT talar med tycks vara eniga om en sak. I Västerbotten handlar inte Sverigedemokraternas framgångar i första hand om främlingsfientlighet. I stället signalerar det ett djupt missnöje.

– Folk är förbannade på politiker som bara tänker på storstäderna, säger Björn Bergmark från Adak.

Samlar damm

På civilminister Ardalan Shekarabis skrivbord på finansdepartementet i Stockholm ligger sedan en månad ett betänkande från den statliga Kostnadsutjämningsutredningen. I korthet kan man säga att det går ut på att mer pengar ska gå från rika kommuner med låga kostnader och låg skatt till fattiga kommuner med höga kostnader och hög skatt.

Det system för kostnadsutjämning som redan finns ska enligt utredningsförslaget ta större hänsyn till kommunernas skilda förutsättningar när det gäller skola, flyktingmottagande och sjukvård. Dessutom ska glesbygdskommuner – som de i Västerbottens inland – få mer.

Att utredningsförslaget just nu samlar damm på civilministerns kontor beror på den politiska situationen. En övergångsregering ska inte ta kontroversiella initiativ, och få saker i svensk politik är så kontroversiella som det kommunala kostnadsutjämningsförslaget.

Moderaterna är argast

Argast av alla är moderaterna. Kommunalrådet i det mörkblå Vellinge – Carina Wutzer – hävdar att utjämningssystemet gör att fattiga kommuner avstår från att effektivisera sin verksamhet. Landstingsrådet i Stockholms län Irene Svenonius – ni vet hon med världens dyraste sjukhus – menar att stockholmarna får vara bankomat åt resten av Sverige.

Det är en förolämpning av människorna i Västerbottens inland verkligheten. Och av befolkningen i bruksorter och andra delar av det producerande Sverige också.

Att deras röster på Sverigedemokraterna är Ulf Kristerssons viktigaste vapen i kampen om makten är förstås ett slags svart ironi.

Många regionalpolitiska frågor

Utjämningen mellan kommunerna är verkligen inte den enda regionalpolitiska frågan som behöver tas om hand. Fackförbundet IF Metall har pekat på industrins behov av infrastruktursatsningar i det producerande Sverige. Utlokaliseringen av statlig verksamhet borde få fortsätta och det behövs åtgärder för att landsbygden ska bli attraktiv för högutbildade. För att bara ta några exempel.

Regionalpolitik, bland annat det kommunala kostnadsutjämningssystemet, skulle kunna vara en del av basen för en bred överenskommelse i svensk politik. Men då finns inte plats för Moderaterna. Eller för Sverigedemokraterna.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Publisert:

LÄS VIDARE

Kristersson tänker göra landsbygden till B-lag

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Sverige

Sverigedemokraterna

Västerbotten

Ardalan Shekarabi

Ulf Kristersson