Anders Lindberg

Sverige behöver fler Annie Lööf

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Får inte samma respekt Få kvinnor sitter på de höga posterna i den svenska politiken. Förutom MIljöpartiet är det bara Centerpartiet som har en kvinnlig partiordförande. Och för dem är det tredje gången.
Får inte samma respekt Få kvinnor sitter på de höga posterna i den svenska politiken. Förutom MIljöpartiet är det bara Centerpartiet som har en kvinnlig partiordförande. Och för dem är det tredje gången.

Inom kort kommer Norge återigen ha en kvinnlig statsminist­er i form av Høyres Erna Solberg. I Danmark tronar Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt. Island hade till i maj en kvinnlig statsminister och Finland har haft en kvinnlig president.

I Sverige får man gå hundratals år tillbaka i tiden till drottning Kristina eller Ulrika Eleonora för att hitta en tid då landet leddes av en kvinna.

Närmast sedan dess har Mona Sahlin varit, eller möjligen Anna Lindh.

Vad är det de gör rätt?

Varför är Sverige så dåligt

på att släppa fram kvinnor till de högsta posterna?

Det gäller i politiken, i näringslivet, i offentlig sektor, överallt. Förutom Miljöpartiet, som har delat ordförandeposten i två, är det bara Centerpartiet som har en kvinnlig partiordförande. Och för dem är det tredje gången.

En fråga övriga partier bör fundera över är: Vad är det Centerpartiet gör rätt som alla andra gör fel?

Sexistisk kritik

Socialdemokratin är ett talande exempel. Före Mona Sahlin hade alla partiordföranden varit män. Efter Mona Sahlin var snacket i korridorerna, lite hårt uttryckt, ”nu har vi provat en kvinna, det gick inte”. Vänligare uttryckt var trycket på att få en kvinnlig partiledare mindre än förut.

Men problemet finns i hela samhället. Enligt en undersökning från Almi företagspartner är bara var tionde vd för företag med över fem miljoner i omsättning och minst fem anställda kvinna, ju större bolag, desto färre kvinnor. I styrelserna är 85 procent män.

Under Reinfeldts regeringstid har skillnaderna i inkomst och förmögenhet mellan män och kvinnor ökat. Jämställdhetsfrågorna har nästan försvunnit ur debatten.

Kvinnor behandlas också

annorlunda i offentligheten. Annie Lööf är ett bra exempel på det. Kommentarer om kläder och utseende är vanliga liksom en underliggande sexistisk kritik. För att få samma respekt som övriga partiledare behöver hon prestera betydligt bättre. Detta gäller inte minst hur vi i media skildrar henne.

Män måste flytta på sig

Det här är något vi behöver prata om bortom blockpolitiken och den allt mer polariserade offentligheten. Det räcker heller inte att göra som Miljöpartiet och ha en av varje kön. För att kvinnor ska nå de högsta positionerna, som statsminister, vd och chef,

behöver män flytta på sig.

Sverige behöver många fler Annie Lööf. I alla partier.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN