Daniel Swedin

Hendagis och tuttar är roligare för alla

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den uttalat feministiska protestgruppen Femen har gjort sig kända för toplessdemonstrationer och intervjuas i Belinda Olssons nya programserie.
Den uttalat feministiska protestgruppen Femen har gjort sig kända för toplessdemonstrationer och intervjuas i Belinda Olssons nya programserie.
Belinda Olsson kämpar med feminismen.
Belinda Olsson kämpar med feminismen.

"Har feminismen spårat ur?"

Med den frågan presenterade Sveriges Television strax innan jul sin nya tv-serie "Fittstim - Min kamp".

Klart folk blev provocerade. Och det var väl också meningen.

Belinda Olsson - som är programledare - verkar vara en person som gillar att retas. Så då gör hon det.

Inför programmet - som har premiär i kväll - har Belinda Olsson sagt att hon inte längre känner igen sig i feminismen och att det är därför hon vill undersöka hur den mår i dag.

Hon berättar om feminismens 1900-talshistoria, om suffragetter, om Grupp 8 och queerfeminism, om det egna uppvaknandet och hur viktig feminismen var, där och då.

Men nu har något hänt.

Dagens feminism, får vi veta, handlar om att man ska säga "hen", att man inte ska berätta vilket kön ens barn har och att man ska vara frånskild.

Dagens feminism, berättar Olsson, är självcentrerad. Intresset för kvinnorna "längt ner på stegen, de som sliter och jobbar" finns inte kvar.

Men - åtminstone i det avsnitt som sänds i kväll - tycks Belinda Olsson snarast kritisera en medielogik än en politisk rörelse.

Ja, aktivisters nakenprotester på ett badhus i Malmö kommer att bil filmade och fotade.

Ja, förskolor som problematiserar att pojkar fötts till att gilla vissa saker och flickor fötts till att gilla andra kommer att kallas "hendagis" och få artiklar skrivna om sig.

Det är till och med så att de här sakerna kommer att få mer uppmärksamhet än den feminism vars utgångspunkt mer tydligt är de kvinnor som är "längt ner på stegen, de som sliter och jobbar".

Det är varken aktivisternas, förskolans eller fackförbundet Kommunals fel att det ser ut så.

Däremot är det Belinda Olssons fel när hon går rakt i den medielogiska fälla hon gillrat för sig själv och gör ett program om saker hon inte tycker ska stå i fokus.

Men om man nu, som Belinda Olsson, tycker att "hendagis" och toplessbad är skittöntigt och att feminismen förtjänar bättre så går det att hitta saker som faktiskt måste beskrivas som jämställdhetspolitiska eller rent av feministiska framsteg.

I förra årets lönerörelse förhandlade LO fram ett nytt individualiserat tillägg till föräldrapenningen. Den ger alla föräldrar 10 procent i ersättning under sex månader.

Ett uttalat syfte med försäkringen är att få fler arbetarmän att ta ut mer föräldraledighet. Något liknande har man inte lyckats med i politiken.

Det är inte om det Belinda Olssons kamp handlar.

Hennes kamp handlar inte om att 100 000 - i huvudsak kvinnor - gått ner i arbetstid för att vårda sina gamla föräldrar när äldreomsorgen inte klarar det.

Hennes kamp handlar inte om att kvinnor varje år i genomsnitt tjänar 63 900 kronor mindre än män på grund av nuvarande regeringspolitik.

När det ska göras tv är tydligen hendagis och tuttar roligare, trots allt.

I morse intervjuades programledaren Belinda Olsson i Sveriges Radios "P1 Morgon" om sin tv-serie och fick där frågan vad hon egentligen vill med den.

Det kom inget riktigt svar. Förmodligen är det så enkelt som "vara med i tv".

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN