Kling och Klang såg inga nazister

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Polisledningen skickade ut sina kollegor i en livsfarlig situation på grund av slarv

Säkerhetspolisens nya byggnad är stor, grå och utomordentligt fyrkantig. Bästa ordet är förmodligen "imposant", den utstrålar makt, myndighet och kompetens.

I dag hade Säkerhetspolisen bjudit in till presseminarium, med kaffe och lussekatter, för att prata om politisk extremism. Tidpunkten var minst sagt läglig.

– Vi var inte överraskade, sa Säpos analyschef Ahn-Za Hagström, på direkt fråga om nazisternas attack mot den fredliga manifestationen i Kärrtorp igår.

Samverkan

Det framgår tydligt mellan raderna att Säkerhetspolisen lägger hela ansvaret på den lokala polisen. Säpochefen Anders Thornberg pratade vackert om samverkan mellan olika myndigheter men betonade att Säpo inte kan bestämma vad den lokala polisen gör med informationen.

Och vad hjälper information, om man samverkar med en polisledning i Stockholm som påminner om Kling och Klang, de båda klantiga poliserna i Astrid Lindgrens Pippi Långstrump.

I dag skriver Stockholmspolisen i ett pressmeddelande: "Det fanns, har det visat sig, information inom Polisen som talade om att ett angrepp skulle kunna ske."

Flera poliser skadade

Enligt polisen har den information man hade om attacken inte nått rätt beslutsfattare inom myndigheten. Mot bakgrund av detta skickade polisledningen ut sina kollegor att möta beväpnade nazister i en fullkomligt livsfarlig situation. Flera poliser skadades.

Förhoppningsvis blir det nu en ordentlig internutredning både inom Säpo och Stockholmspolisen, den här nivån på inkompetens är helt enkelt inte acceptabel.

Supervalåret

Naziattacken var mycket omfattande och 26 personer satt i morse fortfarande anhållna. Om detta är våldsnivån nio månader innan valet finns en uppenbar risk att läget under "supervalåret" 2014 blir väldigt problematiskt.

Polisen behöver bli betydligt mer konkreta än i dag om hur de planerar att skydda partier, förtroendevalda, media och vanliga väljare så att inte extremister kan påverka valrörelsen.

Extrema miljöer

Enligt den analys Säkerhetspolisen gör av de olika extremistmiljöerna kommer det allvarligaste hotet från den våldsbejakande islamistiska miljön. Det handlar om personer inspirerade av terroristgrupper som Al-Qaida och Al-Shabab. Säpo ser särskilt en risk med personer som i dag åker för att delta i kriget i Syrien och som kan komma tillbaka med både vilja och förmåga att angripa mål i Sverige.

När de gäller höger- och vänsterextremister anser Säpo att båda utgör ett hot mot enskilda personer, men att de inte hotar det demokratiska systemet. Vänsterextremisterna har större förmåga att agera strategiskt, enligt analysen.

Underskattar högerextrema

Säkerhetspolisen har gjort samma grundanalys i flera år. Dessa uppfattningar verkar sitta i väggarna även när de ledande personerna växlar. Risken är att de därmed systematiskt underskattar hotet från högerextremister, trots att den miljön historiskt sett står för ett grövre våld.

Detta är inte ett unikt problem för Säpo, Stockholmspolisen visade igår på exakt samma problematik. Det är ärligt talat svårt att tro att information om en islamistisk attack skulle tappats bort på motsvarande sätt.

Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN