Mejla

Ingvar Persson

Barn vräks för att få in småpengar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Illustration: ROBERT NYBERG

9 september 2016 Vräkningar

De första sex månaderna förra året ställdes 141 familjer på gatan. I år utsattes ”­bara” 104 familjer för samma sak.

Det ­berättade Kronofogdemyndig­heten i går.

En glad nyhet? Nej, verkligen inte.

Det Kronofogden beskriver är att 200 barn har vräkts från sina bostäder, och det är faktiskt 200 för många. Ofta är det dessutom alldeles onödigt.

Nästan alla vräkningar av barnfamiljer, nio av tio, handlar om hyresskulder. För det mesta rör det sig inte om några jättesummor. Genomsnittsvräkningen genomförs för att driva in en skuld på ­under 20 000 kronor.

Resulterar i högre kostnader

Till och med den som är fullständigt likgiltig inför barnens situation efter en vräkning inser att samhällets kostnader för en hemlös familj genast kommer att bli mycket högre än så.

En vräkning som kan undvikas genom ett tidigt ingripande av socialtjänsten är i första hand en mänsklig seger, men den sparar dessutom stora pengar.

Till Ekot sa barnombudsmannen ­Fredrik Malmberg i går att det behövs tydligare regler för kommunernas förebyggande arbete. Enligt Malmberg ­måste kommunerna ha rutiner och social­tjänsten vara mer aktiv.

Vill minska sjukskrivningar

Samtidigt vet vi att just socialsekreterarna går på knäna i många kommuner. Flyktingsituationen förra året satte strålkastarna på problemet, men i verklig­heten är det knappast nytt. Sedan 2010 har antalet socialsekreterare som sjuks­krivits på grund av stress ökat med 70 procent.

Fackförbundet Vision har föreslagit sju åtgärder för att minska de stressrelaterade sjukskrivningarna i socialtjänsten. Det handlar om organisatoriska åtgärder, som att mäta arbetsbelastningen, använda kompetensen bättre och att ha rutiner för introduktionen av nyanställda. Dessutom vill Vision förstås ha högre löner. Det är trots allt ett fackförbund.

Men framför allt handlar Visions punkter om bemanning och resurser. Kommunerna behöver använda de nya pengar som nu kommer från regeringen till att anställa socialsekreterare, och de som ­anställs måste mycket oftare än i dag få tillsvidareanställningar. Dessutom ­måste kommunerna som arbetsgivare ha en långsiktig strategi för att rekrytera ­personal.

Har en orimlig situation

Vision har arbetat fram sitt program som ett svar på de anställdas orimliga ­situation. Men det beskriver samtidigt en väg för att få socialtjänsten att fungera bättre, till exempel när det gäller att ­arbeta förebyggande för att undvika att barnfamiljer tvingas ut på gatan.

Och det är viktigt. I ett anständigt samhälle vräks inte en enda unge.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM