ÅSIKT

Ett politiskt äktenskap som kan leda till seger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Hillary Clinton största fiende är inte Donald Trump.

I går gick Bernie Sanders ut och stöttade Hillary Clinton.

När du spelar spelet om tronen, då vinner du eller dör. “When you play the game of thrones, you win or you die." Citatet kommer från Cersei Lannister i teveserien Game of Thrones.

Hillary Clinton kommer att bli Demokraternas presidentkandidat. I går gick hennes tidigare utmanare Bernie Sanders ut och stöttade henne. Nu är Bernie Sanders kampanj för att bli president över, han kommer inte att vinna tronen. Men kommer han vara död rent politiskt? Nej.

Miljoner människors stöd

Bernie Sanders har lyckats med något som är svårare än att bli president i USA. Han har skapat en relevant politisk rörelse som pratar socialdemokratiska. Att lyckas med det i USA är unikt, ett land där varje önskan om offentlig sjukvård eller fler förskoleplatser avfärdas som kommunism. Många har undrat varför Bernie Sanders inte avslutat sin kampanj snabbare, det var klart för flera veckor sedan att Hillary Clinton hade störst stöd. Svaret är att varje tillfälle för honom att samla tusentals människor för att prata om välfärd och politik är en seger. Och samlat människor har han gjort, nästan 1,5 miljoner amerikaner har kommit till hans valmöten. Nu behöver Hillary Clinton Sanders-fansens stöd.

Skräckpropaganda räcker inte

I en färsk undersökning från Reuters sa bara 40 procent av Sanders anhängare att de kommer stödja Hillary. Fler kan säkert tänkas rösta på henne för att hålla Donald Trump borta eller för att Bernie Sanders nu uppmanar dem.

Men Hillary Clinton måste skapa engagemang för den politik hon vill föra som president. Det räcker inte att måla upp skräckbilder vad som händer om Trump får ta över efter Obama. Människor ska inte bara tycka Clinton är det minst dåliga alternativet, de ska gå och lägga sin röst på henne.

Kandidaterna som ställer upp i ett presidentval gör det inte med livet som insats. Men vem som blir president påverkar i högsta grad andras liv. Hur ivrig är personen att gå in i krig? Hur ser presidenten på sjukvården? Synen på kvinnor och deras rätt till sin kropp? Polisvåld mot afroamerikaner?

Fienden är inte Donald Trump

– Hon kommer att vara Demokraternas presidentkandidat och jag tänker göra allt jag kan för att se till att hon blir USA:s nästa president, sa Bernie Sanders i går.

Krig förloras eller vinns genom äktenskap, det vet alla som sett serien Game of Thrones. Nu när Bernie Sanders och Hillary Clinton går ihop till något slags politiskt par återstår det att se: går det att vinna kriget? Det är lätt att tänka att fienden enbart är Donald Trump. Men för Bernie Sanders kampanj har det stora hotet alltid varit ojämlikheten.

Nu måste Hillary Clinton visa att det gäller även för henne.

avLinnea Swedenmark

ARTIKELN HANDLAR OM