Mejla

Anders Lindberg

Inte S fel att högern kvaddade försvaret

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det pågår en intressant desinformationskampanj från borgerlig­heten kring vem som kvaddade det svenska försvaret under regeringen Reinfeldt.

Och i de anklagades bås står ... trumvirvel … Socialdemokraterna.

För att förstå debatten måste vi gå tillbaka till Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2011.

Alla var där. Sveriges ledande militärer, politiker och journalister väntade i spänning på regeringens analys av det allt svårare internationella läget. Statsråden å sin sida ville prata om den stora försvarsreformen från 2009 då värnplikten ersattes av ett frivilligt yrkesförsvar.

Fyra år tidigare hade försvars­minister Mikael Odenberg (M) avgått i protest mot nedskärningar på tio procent av försvarsanslagen. 2011 hade nedskärningarna börjat märkas rejält ute på förbanden och försvarsförmågan föll oroväckande fort.

Upp på scenen steg försvarsminister Sten Tolgfors (M) och förklarade för det samlade ­säkerhetspolitiska etablissemanget att de fått allt om bakfoten. I själva verket såg utvecklingen mycket ljus ut. Visserligen hade Svenska Dagbladet samma dag avslöjat att rekryteringen av frivilliga soldater och sjömän var på väg att helt misslyckas men varför hänga läpp för detaljer.

Efteråt var kommentarerna relativt samstämmiga. Både obundet moderata Svenska Dagbladet och oberoende socialdemokratiska Aftonbladet kallade ministern för ”Bagdad Bob” på ledarplats och på försvarsbloggarna blandades misstro med besvikelse.

Tolgfors svar till en av landets ledande försvarsforskare blev en klassiker och inleddes med ­orden: ”Wilhelm Agrell har helt fel”. Kritikerna, ansåg försvarsministern, var en påse nötter.

2012 avgick Sten Tolgfors efter Saudi-skandalen då någon kläckt den briljanta idén att ­Sverige i hemlighet skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapen­fabrik. Efter att Sveriges radio avslöjat det hela fick Tolgfors bli pr-konsult i stället.

Försvaret hade svårare att återhämta sig. ÖB sa i en uppmärksammad intervju att Sverige bara skulle klara att försvara sig i en vecka den dag Sten Tolgfors reformerade försvar skulle vara på plats och i valet 2014 bidrog försvarspolitiken till att skrämma bort kärnväljare från Moderaterna.

Men Sten Tolgfors fortsätter än i denna dag att skylla ifrån sig. I en debattartikel i Svenska dagbladet i går vägrar han ta ansvar för neddragningarna och det ”enveckasförsvar” han personligen skapade. I stället ligger skulden hos Mona Sahlins skuggbudgetar som inte gick igenom och hennes samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Det är faktiskt en fullständigt ohederlig argumentation. Varje regering är ansvarig för sin politik och under hela första mandatperioden hade Reinfeldt egen majoritet i riksdagen. Ingen tvingade honom att skönmåla utvecklingen i Ryssland, sänka försvarsanslagen eller avskaffa värnplikten.

Sten Tolgfors borde ha bytt politik direkt när Ryssland visade tänderna i Georgien 2008.

Att han inte gjorde det är bara hans eget fel.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ledare

Försvarspolitik

Anders Lindberg