Mejla

Daniel Swedin

Kristersson vill kuppa fram skattesänkningar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Urban Andersson

Så blev Ulf Kristersson stoppad som regeringsbildare av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Någon högerregering med stöd av Sverigedemokraterna kan inte Moderaterna och Kristdemokraterna bilda. Åtminstone inte nu.

Ändå går politiken vidare. Senast i dag ska det ligga en budgetproposition för 2019 på riksdagens bord. Staten måste ju fungera, men det finns en förväntan på att den interregimsregering som Stefan Löfven leder ska avstå från att ta politiska initiativ. Det har man också meddelat att man tänker göra.

Finansminister Magdalena Andersson har diskuterat övergångsbudgeten med de andra partierna och lovat att den budget man lägger fram i dag ska innehålla så få förändringar som möjligt. Detta för att den kommande regeringen ska ha största möjliga manöverutrymme.

Det kan inte Moderaterna acceptera. De har flaggat för att de kommer att lägga fram ett eget budgetförslag med nya skattesänkningar som nästa regering – oavsett hur den ser ut – tvingas genomföra. Moderaterna kalkylerar med att deras budget ska vinna i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, och att Centerpartiet och Liberalerna ska låta det hända. Om de inte vill att SD ska ges makt över statens finanser så måste de ju rösta på Magdalena Anderssons övergångsbudget.

Det hoppas Ulf Kristersson att de ska låta bli. Då kan han kidnappa den besvärliga politiska process Sverige just går igenom och kuppa fram skattesänkningar.

Det kommer slå stenhårt mot våra svenska kommuner. Det är redan så att det kommer krävas 50 nya miljarder bara för att upprätthålla dagens nivå i kommunernas välfärdsverksamheter, och om allt ska bekostas av höjd kommunalskatt betyder det större klyftor och nya orättvisor.

I svårigheterna att få till en regering så hamnar kommunerna ännu mer i kläm. Socialdemokraterna lovade i valrörelsen stora statsbidrag till kommunerna, men nu får det vänta tills nästa regering är på plats. Följden kan bli stora nedskärningar i förskola, skola, sjukvård och äldreomsorg.

Det är därför övergångsbudget som Magdalena Andersson förbereder lämnar maximalt politiskt utrymme för en kommande regering. Budgeten ska kunna bytas ut när Sverige fått ett nytt styre.

Ändå är det stora problemet inte att pengarna till äldreboenden, skolor eller sjukhus får vänta.

Det stora problemet är att pengarna kan vara borta när Sverige väl får en regering. Om Moderaterna får som de vill så kommer rubbet ha lagts på skattesänkningar.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avDaniel Swedin

Publicerad: