Mejla

Susanna Kierkegaard

Lämna nazisterna ensamma på en ö

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bild från Nordiska motståndsrörelsens demonstration 1:a maj 2018 i Ludvika.
Bild från Nordiska motståndsrörelsens demonstration 1:a maj 2018 i Ludvika.

LEDARE

I Stockholms södra skärgård ligger Landsort. Landsort är känt för sin magnifika fyr och sitt rika fågelliv. På ön finns både karga klippor och frodig vegetation, vilket bidrar till dess speciella karaktär.

Landsort skulle kunna bli ett trevligt utflyktsmål för Nordiska motståndsrörelsen, NMR, den 25:e augusti. Då har nazisterna sökt tillstånd att demonstrera i centrala Stockholm, samtidigt som en demonstration för strejkrätten pågår. Det vore bättre för alla om polisen lät dem marschera vid Landsort.

Nazisterna sätter skräck i svenska städer. NMR hotar politiska företrädare och trycker upp filmkameror i ansiktet på de som säger emot dem. I Ludvika har de fått tillstånd att dela ut flygblad varje dag fram till valet. Det får barnfamiljer att undvika torgen och kör över den lokala demokratin.

En sekt som tillverkar vapen

Nordiska motståndsrörelsen är en sekt. Organisationen styrs av en enväldig ledare. Dess medlemmar instrueras i vilka tv-program de ska titta på, vilka kläder de ska ha på sig, vilka mediciner de får ta och vilken mat de ska äta. Avhoppare berättar att ledningen gör oanmälda hembesök för att kontrollera folks livsstilar.

Nazisterna är våldsamma. Förra året granskade Sveriges Radio NMR och kom fram till att hälften av de 178 mest aktiva medlemmarna är dömda för brott, var fjärde för våldsbrott. Säkerhetspolisen har konstaterat att NMR kan begå brott som kan klassas som terrorattentat och att medlemmarna systematiskt tillverkar egna vapen.

Vägrar lyda polisen

Friheten att demonstrera är grundlagsskyddad. Det betyder inte att NMR måste få marschera mitt i Stockholm i åtta timmar i sträck. I ordningslagen står att "polismyndigheten får förbjuda att det hålls en allmän sammankomst, om det vid en tidigare sammankomst av samma slag uppkommit svårare oordning vid själva sammankomsten".

Under tidigare demonstrationer har NMR vägrat lyda polisens order och blivit åtalade för hets mot folkgrupp och misshandel. I höstas höll de sig inte till den väg de fått tillstånd att gå längs i Göteborg, vilket ledde till två åtal om ohörsamhet inför ordningsmakten. Räcker inte det till att neka dem ytterligare tillstånd borde de åtminstone förpassas till en plats där de inte kan störa och skrämma folk.

Utbildas i Ryssland

NMR borde klassas som en terrororganisation. För en vecka sedan åtalades en man i Sundsvall med koppling till NMR för att ha tillverkat egna vapen och förberett lönnmord på journalister. För ett år sedan dömdes tre nazister i NMR för att ha placerat ut bomber vid flyktingboenden och ett vänsterbokkafé i Göteborg. Två av dem hade tidigare åkt på ett paramilitärt träningsläger i Ryssland. Att försvara en sådan organisation i yttrandefrihetens namn är naivt och gör demokratin en otjänst.

På Landsort kan nazisterna kombinera sin promenad med en härlig naturupplevelse. Det blir trevligast så för alla.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Italien stinker av ägg och fascism

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazism

Yttrandefrihet

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Brott

Ludvika

Ryssland