Mejla

Daniel Swedin

Inte bara rovdrift på arbetskraft i snabbmatslandet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Härvan med de sålda arbetstillstånden växer. Just nu utreds två McDonalds-chefer som ska ha tvingat flera pakistanska medborgare att betala för att arbeta.

Upp emot 150 000 kronor kostar det att få ett svenskt arbetstillstånd – och ett jobb hos hamburgerjätten. Aftonbladets granskning visar att härvan är betydligt mer omfattande än så.

Men det är inte bara bakom fritösen och vid stekborden rovdriften på människor och arbetskraft pågår.

Enligt LO:s utredare Thord Pettersson förekommer det betalning för cirka hälften av de arbetstillstånd som utfärdas inom LO-området.

– Människor betalar för att få ett erbjudande från en arbetsgivare, säger han till Hotellrevyn.

Upp emot 10 000 arbetstillstånd tros ha sålts och priset är mellan 40 000 och 250 000 kronor. Eller så betalar man i ”arbetstid”, jobbar av den skuld man har till sin arbetsgivare.

När Hotell- och restaurangfacket i somras granskade arbetskraftsmigrant­ers villkor kunde de berätta om människor som arbetar 16 timmar om dagen, tjänar 2 000 kronor i månaden och som bor i sina arbetsgivares källare.

När Miljöpartiet och regeringen 2008 ändrade reglerna för arbetskraftsinvandring varnade man för just detta: orimliga arbetsvillkor och rättslöshet.

Det där ville inte Miljöpartiet eller högern lyssna på. Så har det fortsatt, år efter år. Under tiden utnyttjas människor hänsynslöst på bilverkstäder, byggarbetsplatser, i bärskogar och – på McDonalds.

Skandalen på hamburgerkedjan är bara ytterligare ett exempel på ett gästarbet­arsystem som är helt på arbetsgivarnas villkor och där människor exploateras.

Det är dags att börja utkräva politiskt ansvar för det.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin