Mejla

Ingvar Persson

Det är dags att lägga ner fas 3

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

27 september 2012

Fas 3

Fas 3 – visst låter det som en diagnos? ­– är ett av regeringen Reinfeldts största misslyckanden. I stället för arbete hän­visas långtidsarbetslösa till sysselsättning, ofta helt påhittad.

Genomförandet har kantats av rapporter om mer eller mindre seriösa ”aktörer” – det heter så när gemensamt ansvar läggs ut på entreprenad – som tjänat grova pengar. Sysselsättning har blivit en affärsidé.

I stället för en marginell åtgärd där allt annat misslyckats har fas 3 vuxit, och ­vuxit. I dag är över 30 000 människor ”placerade” i systemet. Det gör fas 3 till en av landets större arbetsgivare.

Samtidigt har långtidsarbetslösheten – och utanförskapet – bara vuxit. I dag har över 70 000 svenskar varit arbetslösa i mer än två år.

Men framför allt har fas 3 misslyckats därför att systemet ofta inneburit en förnedrande återvändsgränd för dem som drabbats. Människor har berättat om hur de känt sig utnyttjade, utsatta och rättslösa. Och om hur deras möjligheter att få ett arbete undan för undan urholkats.

Fas 3 är ett politiskt haveri, från början till slut.

Riktiga jobb och löner

Naturligtvis måste oppositionen kunna svara på hur systemet ska kunna avskaffas. I går levererade Stefan Löfven tillsammans med Magdalena Andersson och Ylva Johansson Socialdemokraternas svar.

Dagens ordning avskaffas och ersätts med riktiga jobb och riktiga löner, eller med utbildning där den arbetslöse får ­behålla ersättningen.

För att åstadkomma det ska tre olika ­anställningsstöd användas. Privata arbets­givare ska kunna få 85 procent av lönekostnaden under ett år, kommuner ska kunna få hundraprocentigt stöd och föreningar ska få stöd för deltidsanställningar.

De som i dag är inskrivna i fas 3 erbjuds att studera.

Dessutom – och det är viktigt – ska ­arbetsförmedlingen både få resurser och förtroende att arbeta med individernas behov.

Svårt att bedöma helheten

Allt som allt har Magdalena Andersson avsatt två miljarder i den kommande budgetmotionen för att klara reformen.

Det socialdemokratiska förslaget ­svarar inte på alla frågor. Innan vi fått se budgetmotionen är det omöjligt att ­bedöma helheten.

Att få fram de nya subventionerade jobb reformen förutsätter kommer inte att bli lätt. I går hänvisade Ylva Johansson till arbetsförmedlingens kontakter, och till individuella insatser.

Hur långt det räcker återstår att se.

Ändå gav Socialdemokraterna i går svar på den viktigaste frågan. Ett regeringsskifte betyder slutet för fas 3, och det var precis det svar vi ville ha.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson