Mejla

Eva Franchell

Malmös finger mot Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Han fyller sjuttio i höst.

Det är inte konstigt att Ilmar Reepalu aviserar sig avgång. Efter nästan tjugo år i ledningen för Malmö måste han vara helt slut. Älskad, hatad, hotad och beskjuten.

Ett 54 våningar högt hus. I Stockholm har man aldrig sett något liknande.
Ett 54 våningar högt hus. I Stockholm har man aldrig sett något liknande.

Ingen kommunpolitiker väcker så många känslor som Ilmar Reepalu. Men han ber om det. Han är ombytlig som få och på senare år har han snarast förvandlats från Dr Jekyll till Mr Hyde.

Populär

Hemma i Malmö är han fortfarande populär. Det var Ilmar Reepalu som förvandlade den håglösa industristaden till en av Sveriges kaxigaste städer. Han fick högskolan till staden, han drev igenom bygget av Öresundsbron och till sist placerade han Sveriges högsta hus där det syns mest.

Turning torso byggdes nere på stranden. Huset fick 54 våningar och i Stockholm hade man aldrig sett något liknande.

Till skillnad från sin kollega Göran Johansson i Göteborg har Ilmar Reepalu aldrig sökt någon strid med stockholmarna. I Malmö har man alltid varit "sig själv nock".

I stor stil

Turning torso kan möjligtvis ändå uppfattas som ett uppsträckt finger mot Stockholm. Ilmar Reepalu kunde ha slutat på precis det sättet - i stor stil - men nu blir det inte så.

I stället är det invandringspolitik och Mellanöstern som kommit att prägla hans sista år på Malmötronen. 

2010 jämförde han sionism med antisemitism. 2011 föreslog han att nya medborgare skulle få en "prövotid". I fjol skrev han ett brev tillsammans med de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. De krävde att flyktingar inte längre skulle få bosätta sig var de vill (det vill säga inte i Malmö).

Till slut menade Ilmar Reepalu i en intervju att Sverigedemokraterna infiltrerat den judiska församlingen i Malmö.

Låsta positioner

Malmö är en invandrartät stad med integrationsproblem. Ilmar Reepalu tycker säkert att han försvarat sin stad.

Men i stället har han låst positioner och försvårat möjligheterna att skapa en riktigt integrerad stad. Malmö har fortfarande förutsättningarna att bli en stad där många olika kulturer kan leva tillsammans. Men för det krävs ett nytt ledarskap.

Därför är det nu så oerhört viktigt att Socialdemokraterna i Malmö inte går in i några stockholmska maktkamper. När Ilmar Reepalu nu går måste Malmö helt enkelt fortsätta att vara - Malmö.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN