Mejla

Pernilla Ericson

Högerpopulister är världens treåringar

Muren mot Mexiko – nu tvingas Trump backa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Vännens treåring var i upplösningstillstånd. Striden handlade om en overall, som han använt för ett år sedan, och nu var inget annat ytterplagg godtagbart. Från att självsäkert ha deklarerat “Jag ska ha på mig den här” till upptäckten att den nu var för liten, var prestigefallet monumentalt. Men han gav sig inte. Han grät, skrek och vrenskades, sprattlande på golvet. Overallfan skulle på.

En liknande scen utspelar sig i Vita huset. Det handlar om en president som ska ha sin mur till varje pris.

I 34 dagar har delar av den federala statsapparaten varit stängd, Donald Trumps maktmedel för att få igenom finansieringen av muren mot Mexiko.

Köat vid soppkök

Den politiska dragkampen har drabbat landet hårt. 800 000 offentligt anställda har ställts utan lön eller jobb att gå till. Trumps ekonomiskpolitiske rådgivare Kevin Hassett försökte beskriva det som en “semester” för de drabbade. Det landade inte väl. Människor har tvingats söka uppskov hos hyresvärdar, köat vid soppkök och den ekonomiska tillväxten har drabbats. Ett flertal demonstrationer mot nedstängningen har genomförts.

Donald Trump beskriver gränsen mot Mexiko som en säkerhetsrisk. Ironiskt nog lyckades han genom nedstängningen av statsapparaten skapa just ett betydande hot.

FBI-agenter har i en rapport larmat om hur arbetet drabbats av nedstängningen. Det handlar om utredningar som stått still och informatörer som inte kunnat få betalt. "Att inte kunna betala hemliga källor innebär att man riskerar att förlora dem och den information de kan ge för alltid. De är inte en knapp som vi kan knäppa på eller av", konstaterar en agent i FBIAA-rapporten.

Förtroendet sjunker

Efter torsdagens omröstning i senaten tvingades Trump vika sig, efter den längsta nedstängningen i USA:s historia. Nu öppnas statsapparaten igen i tre veckor, under nya budgetförhandlingar. De statsanställda får andrum. En ny nedstängning lär vara något presidenten vill undvika, för även bland de trognaste väljarna har förtroendet sjunkit i mätningarna.

Vännens treåring gick från raseri till solsken genom att plötsligt byta version. Det var mamma som lurat honom att ta på overallen. Dumma mamma. Trump försökte sig nu på något liknande.

“Självklart sa jag aldrig att Mexiko skulle betala för muren”, sa Donald Trump i Vita huset inför förvånade reportrar.

Åtminstone 212 gånger under sin presidentvalskampanj lovade Donald Trump just det, konstaterade Washington Post.

Högerpopulister världen över älskar att presentera förenklade lösningar på komplexa problem, och inte sällan hamnar då vanliga människor i kläm. Det är ännu en anledning att hålla dem från makten.

Det är jättekul när treåringar vrider på sanningen. Det är farligt när regeringschefer gör det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.