ÅSIKT

Löfven måste gå på slak lina

Sjöstedts krav går att möta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V).

Nu krävs det diplomati. Vi är nära en regeringslösning, och det inser talmannen.
– Jag ger partierna 48 timmar att lösa de här problemen, meddelade Andreas Norlén på måndagens pressträff, där han förlängde tidsfristen.
Problemet är “anti-Vänsterpartiet-klausulen”, som svart på vitt utestängde det parti som måste tolerera S-MP-C-L-samarbetet. Ett idiotiskt, strategiskt misstag, som därmed i stort sett likställde Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna.

Det var en klart upprörd Jonas Sjöstedt som framträdde på presskonferensen, och använde uttryck som “Orimligt”, “Helt oacceptabelt” och – framför allt – “Vi kräver respekt”. Partiledaren slog fast att V kommer att opponera mot politiken i överenskommelsen, krävde att genomförda jämlikhetsreformer ska hedras och framför allt garantier på att V inte utestängs från samtal och utskottssamarbeten framåt. Kort och gott: Vänsterpartiet kan inte skriva under sin egen dödsdom.

Behöver tydliga garantier

Stefan Löfven måste nu balansera på slak lina. Han måste dels försäkra Vänsterpartiet att de inte blockeras från politiskt inflytande, men också göra det utan att förlora sina nya borgerliga samarbetspartners, framför allt de djupt splittrade Liberalerna.
“Stefan Löfven måste säkra stöd för sin kandidatur”, som talmannen uttryckte det.
Men det är ingen omöjlig uppgift. Det har talats mycket om eftergifter, och Sjöstedt krävde varken att budgetsamarbetet skulle upphöra eller att texten skulle omformuleras. Han behöver muntliga, tydliga garantier från Stefan Löfven på att samarbeten utöver överenskommelsen är möjliga. Moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater som hållit tummarna i väntan på Sjöstedts besked får fortsätta bita på naglarna.
De närmsta “timmarna och dagarna” kommer att användas till att försöka hitta ett utgångsläge som Vänsterpartiet kan tolerera, enligt Sjöstedt. Och varje timme kommer att räknas.
Talmannen väljer att vara lyhörd för det.

Arg Kristersson och bitter Busch Thor

De senaste mötena med partiledarna har säkert varit färgstarka. Däribland en arg Kristersson, en bitter Busch Thor, en belåten Åkesson med ett “konservativt block” inom räckhåll. Att talmannen ger en tidsfrist lär göra de förstnämnda djupt besvikna.
På onsdag sker en ny talmansrunda, och på fredag röstar riksdagen om ny statsminister.
Fyra månaders dödläge kan vara över.
Att Jonas Sjöstedt ändå gav en så pass stor öppning för Löfvens mittenlösning kan också handla om minnet av valresultatet 1998. Då nådde Vänsterpartiet 12 procent och närapå fördubblade väljarstödet, just efter ett kritiserat budgetsamarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Att vara en stark röst för vänsterpolitik i opinion kan självklart vara gynnsamt. Men inte till vilket pris som helst. Så Löfven måste balansera försiktigt.

avPernilla Ericson