Ledare

Malmström sågar – Reinfeldt surar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Statsministern såg förgrymmad ut när han i SVT:s Rapport kommenterade det faktum att datalagringsdirektivet, efter en regeringsförlust i riksdagen, kommit att skjutas på framtiden.

–?Det är en demonstrationspolitik som kommer att kosta skattebetalarna hundra miljoner till ingen påverkan alls, muttrade han och blängde argt på Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.

Tills Sverige inför direktivet har nämligen EU-kommissionären Cecilia Malmström hotat staten med böter på 85 000 kronor om dagen.

I går presenterade samma Cecilia Malmström den stora och efterlängtade utvärderingen av datalagringsdirektivet. Nu är hon och EU-kommissionen plötsligt inte lika förtjusta i direktivets utformning.

Man vet inte vilken typ av brott som uppgifter insamlade i enlighet med datalagrings­direktivet får användas till att lösa.

Man vet inte hur dataskyddet ser ut. Man vet inte vem som har tillgång till de insamlade uppgifterna.

Man vet inte hur medborgare ska bete sig för att få upprättelse vid missbruk och dessutom lagras uppgifterna olika länge i olika länder.

Det här ville alltså inte regeringen höra innan de glatt gick in i plenisalen för att klubba igenom datalagringsdirektivet.

Så här i backspegeln bör man nog ändå vara tacksam för den där ”demonstrationspolitiken” i riksdagen den 16:e mars.

Så vad händer nu?

En eventuell förändring av reglerna väntas ta flera år. Först ska ett förslag lämnas av kommissionen och därefter ska frågan förhandlas i både minister­rådet och EU-parlamentet innan ett nytt direktiv kan vara klart.

Och Malmström ska fortsätta driva process mot Sverige för att vi inte infört den övervakningslag hon själv sågade i går.

Vem sa demonstrationspolitik?

Daniel Swedin

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!