Publicerad:
Uppdaterad:

Den ovillige kandidaten

Av: Karin Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nuder vet att i samma sekund han öppet kandiderar så plockar motståndarna fram de långa knivarna

Pär Nuder – bör granskas som en partiledarkandidat.
Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Pär Nuder – bör granskas som en partiledarkandidat.

Pär Nuder förnekar att han är kandidat till partiordförande för socialdemokraterna. Han menar kanske vad han säger.

En del av Pär Nuder vill förmodligen väldigt gärna bli partiledare. Han vet dock att i samma sekund han öppet kandiderar så plockar motståndarna fram de långa knivarna. Han går in i en gigantisk röntgenmaskin. Allt han gjort, allt han sagt, kommer fram.

Socialdemokraterna är svenska mästare på brutala interna konflikter. Det har tiden sedan valet påmint oss om.

Aftonbladet har i en serie artiklar berättat om striden om ordförandeposten inom Socialdemokraterna. Från ledarsidan har vi inte slagit fast vilken kandidat eller vilket lag vi vill se.

Vi har i stället uppmanat fler kandidater att kliva fram, och förespråkat en öppen process. Den senaste veckan har olika socialdemokratiska tidningar fört fram Jan Eliasson, Lena Sommestad, Pär Nuder och Leif Pagrotsky. Det är bra att startfältet nu breddas.

I dag redovisar de socialdemokratiska partidistrikten sina kriterier för en ny partiordförande.

Lägger man ihop önskemålen söker de en övermänniska. Men det erbjuds ingen sådan. Trots att fler namn tillkommit verkar det i dagsläget som om valet står mellan Sven-Erik Österberg och Pär Nuder.

Österberg verkar, om man ska tro vad som sägs internt, het på gröten. Han försöker framställa det som om valet är avgjort. Ingen majoritet kan formas mot honom och alltså kommer han att bli vald. Tillsammans med honom kommer den grupp som i dag styr Socialdemokraterna att kunna fortsätta som vanligt.

Den nuvarande färdriktningen har lett till att väljarstödet på två val fallit från omkring 40 till 30 procent. Jobbpolitiken, Sven-Erik Österbergs eget område, är numera en moderat paradgren. Den ekonomiska politiken likaså.

Nuder, å andra sidan, säger att han inte vill. Men allt för många tunga aktörer internt i partiet driver hans namn, för att det skulle kunna ske utan ett tyst medgivande. Han måste därför betraktas som kandidat. Och granskas som sådan.

Pär Nuder är intelligent och gillar att visa det.

Han framstår som stel och arrogant. Han är Göran Perssons gamle vapendragare och har levt i symbios med makten under större delen av sitt vuxna liv. Han har dock varit borta från politiken i tre år, och det är svårt att veta i vilken riktning han skulle föra socialdemokratin.

Både Nuder och Österberg kan förmodligen hålla ihop den brokiga koalition som är Socialdemokraterna. Men båda är än så länge svaret skyldiga på hur politiken ska utvecklas, och hur valet ska vinnas.

Det är just det vi vill veta.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: