Grannen i öst vänder sig inåt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allt tyder på att populistpartiet Sannfinländarna och deras ledare Timo Soini blir det finska valets stora vinnare.
Allt tyder på att populistpartiet Sannfinländarna och deras ledare Timo Soini blir det finska valets stora vinnare.

LEDARE

Det sägs att det hålls ett riksdagsval i Finland i morgon. Men i den finska valrörelsen får man mest intrycket av att det rör sig om en försenad folkomröstning om landets EMU-medlemskap.

Finländarna är förvisso ett av Europas mest EU-vänliga folk, men i takt med att land efter land i eurozonen fallit djupt ned

i ­ekonomisk panikångest har ­Europamissnöjet kommit att bli val­rörelsens dominerande fråga. Och riksdagens minsta parti, Sannfinländarna, har stigit fram som politikens dirigent.

Lär bli fyra stora partier

Att EU och euron inte fungerar är ett hot mot finsk välfärd och att Sydeuropa bör försättas i konkurs har varit Sannfinländarnas melodi under valrörelsen. Gärna kryddat med utspel mot invandringens kostnader, svenskans ställning, postmodernistisk konst men för traditionella könsroller.

Partiet, med den karismatiske ledaren Timo Soini, har

i opinionsmätningar skördat idel framgångar och mycket ­tyder på att den finska modellen med tre jämnstora partier nu ersätts av en modell med ­fyra jämnstora partier.

Allt pekar på Sannfinländarna kommer att få tillträde till ­regeringstaburetterna. Varken mittenhögerregeringen eller vänsteroppositionen har stängt dörren för samarbete med ­Timo Soini.

De andra hakar på

Centerpartistiska statsministern Mari Kiviniemi har med­delat att väljarna bestämmer i regeringsfrågan och att hon ­inte betraktar Sannfinländarnas främlingsfientliga retorik som något hinder för samarbete.

Samtidigt försöker de sedan 2007 ständigt förlorande Socialdemokraterna återta initiativet, dels genom invandrings­kritiska utspel, dels genom att lägga sig nära Sannfinländarnas EU-kritiska hållning.

Ordföranden för Social­demokraternas riksdagsgrupp, Eero Heinäluoma, har sagt att hans parti bör föra en mer restriktiv invandringspolitik eftersom ”rasismen ökar när utlänningar tar finländares jobb”. ­Socialdemokraternas parti­ledare Jutta Urpalainen har frankt deklarerat att man kommer att motarbeta alla eventuella stödpaket till EU:s kris­länder om inte banker och ­investerare tar mer ansvar.

Redan en stor förlust

I de senaste opinionsmätningarna verkar det som att Sannfinländarna backat något. Från att i vissa mätningar ­spåtts bli näst största parti med runt 18 procent av väljarstödet tros de nu bli fjärde största.

Oavsett hur det går har något redan hänt. Ett antiliberalt, invandringskritiskt, kulturfientligt och antisvenskt missnöjesparti har lyckats sätta agendan under hela valrörelsen.

För Finland, som av historiska och geografiska skäl alltid varit en kulturell vägkorsning, är redan det en förlust av stora mått.

Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.