Ledare

Svik inte FN-linjen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Fel att svika Sveriges skyldighet att skydda Libyens civilbefolkning.”

Sanningens ögonblick ”Det är vår skyldighet att alltid stå upp för folkrätten och de mänskliga rättigheterna.” Det var inte Olof Palmes ord, utan Håkan Juholts. Nu vill han dra tillbaka den svenska insatsen i Libyen. Det vore ett svek.
Sanningens ögonblick ”Det är vår skyldighet att alltid stå upp för folkrätten och de mänskliga rättigheterna.” Det var inte Olof Palmes ord, utan Håkan Juholts. Nu vill han dra tillbaka den svenska insatsen i Libyen. Det vore ett svek.

I veckan signalerade Håkan Juholt att Socialdemokraterna inte kommer godkänna en förlängning av den svenska FN-insatsen i Libyen.

Det är svårt att förstå varför.

Socialdemokraterna var, genom sin utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin, tidigt ute och krävde internationella insatser mot Gaddafi. Det var klokt.

Gaddafi hotade öppet att döda delar av sin befolkning och satte in stridsflyg mot demonstranter.

Historiskt beslut i FN

Samtidigt pratade utrikesminister Carl Bildt om att man inte bör ta ställning i konflikten. FN:s säkerhetsråd tog ställning.

De beslutade om en insats för att skydda civilbefolkningen i Libyen mot deras egen regering. Ett historiskt beslut där FN slog fast att mänskliga rättigheter går före staten Libyens suveränitet. Världen tog sitt ansvar.

Beslutet välkomnades av Sverige och Socialdemokraterna. Sverige skickade ett förband med Jas Gripen.

Stödet till FN är en hörnsten i svensk utrikespolitik, själva utgångspunkten för politiker som Olof Palme och Anna Lindh.

Nu vill alltså Socialdemokraterna avsluta den svenska insatsen i förtid. FN-uppdraget kommer knappast vara genomfört när de svenska soldaterna åker hem.

FN är sina medlemsstater. Att alla bidrar efter förmåga är avgörande.

Om även fler länder backar ur riskerar FN-insatsen i Libyen att misslyckas.

Muammar Gaddafi kommer vinna.

I riksdagens beslut begränsas mandatet för insatsen till tre månader. Så brukar man göra. Sen förlänger man vid behov. Som på Balkan eller i Afghanistan.

Gaddafis terror

Även mandatet för insatsen i Libyen bör förlängas om så behövs. Konsekvenserna om FN misslyckas vore fruktansvärda,  för de som drabbas av Gaddafis terror, men även för hela världssamfundet. Förtroendet för FN skulle undergrävas fullständigt.

Varje annan diktator skulle lära av Gaddafi. Det går att strunta i folkrätten och Säkerhetsrådet och vinna ändå.

Ryssland och Kina lade ner sin röst vid beslutet om insatsen i Libyen. Men är i grunden kritiska. Misslyckas insatsen kommer de knappast acceptera några nya. Säkerhetsrådet skulle återgå till att vara blockerat av olika stormakters veton.

Sverige har en skyldighet

Det vore fel att svika FN. Det vore fel att svika Sveriges skyldighet att skydda Libyens civilbefolkning.

Socialdemokraterna bör återgå till FN-linjen och de principer dåvarande biträdande partisekreteraren så elegant utvecklade på de kristna socialdemokraternas kongress 2005:

”Det är vår skyldighet att alltid stå upp för folkrätten och de mänskliga rättigheterna. Tystnad är det samma som acceptans. Vi får aldrig låta oss tystas. Mänskliga rättigheter går alltid före staters suveränitet.”

Han hette Håkan Juholt.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg