Ledare

En fascism för vår tid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Klockan 12 i går tystnade Norden. I en ­minut höll brödrafolken tyst för att ­gemensamt visa sitt deltagande i den sorg som drabbat hundratals och åter hundratals människor i Norge.

Ohyggligheterna vid Youngstorget  i Oslo och på AUF-lägret på Utøya går ­utanför de flestas fattningsförmåga, på samma sätt som när USA attackerades  i september 2001.

På sätt och vis är dessa händelser sammankopplade. Efter elfte september har en ny sorts högerextremism ökat i ­styrka, som har lite med nazism att göra och i stället anknyter till konservativa värderingar. Rashat har ersatts av kulturhat.

Deras bränsle: Rädsla

I går berättade Europol att man ­inrättat en specialstyrka för att undersöka icke-islamistiska hot i Skandinavien.

De kallar sig kontrajihadister. I deras värld är islam på väg att ta över Europa genom höga födelsetal och invandring. Om inget görs kommer snart den västerländska civilisationen vara förlorad och alla icke-muslimer betraktas som andra klassens medborgare.

Vanliga människors oro för ett islamistiskt terrorattentat är rörelsens ­livsbränsle. Stämningar och känslolägen som formulerats av kontrajihadisterna har smugit sig in i det nya politiska etablissemanget.

Fann inspiration i rörelsen

I och i närheten av partier som Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna och nederländska PVV rör sig människor från den här miljön. Anders Behring Breivik fann sin inspiration i den kontrajihadistiska rörelsen.

Han fann svaret på vad som borde ­göras för att komma till rätta med det ­upplevda hotet från muslimerna och dess med­löpare i arbetarrörelsen.

Slå till först, slå till hårdast.

Minst 75 personer är döda.

Kontrajihadister ser den salafistiska trosriktningen inom islam som den ­mylla ur vilken al-Qaida växte fram. Marc ­Sageman, tidigare CIA-officer och expert på terroristbekämpning, menar att kontra­jihadisterna i logikens namn ­borde se att Anders Behring Breivik är ­sprungen ur deras ideologiproduktion.

Många vill göra Anders Behring ­Breivik till en strikt skandinavisk angelägenhet. Men han hade lika gärna ­kunnat ­vara ungrare eller britt. Islamofobin är  i sitt väsen gränslös.

Rasism minst lika farligt

Nu ställs frågorna; om vi varit blinda för hur den politiska rasismen korsbefruktar den militanta. I skuggan av hotet från al-Qaida och liknande grupper har många helt förbisett extremhögern som potentiell fara.

Spanska morgontidningen El País ­skriver att rasistiska ideologier utgör ett minst lika stort hot mot våra demo­kratier som islamistisk terrorism.

När europeiska politiker tävlar i vem som kan lägga det mest islamofobiska lagförslaget uppmuntrar de till en debatt på de främlingsfientligas premisser.

Daniel Swedin

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Anders Behring Breivik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Behring Breivik

Rasism