Ledare

Husmark Pehrssons rehabiliteringsbluff

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

På tisdag börjar de nya reglerna i sjukförsäkringen gälla. Det blir ännu svårare för den som blir sjuk.

30 juni 2008. I morgon skriver vi juli. Månadsskifte, och ett nytt halvår. Det är i alla fall på det sättet våra lagstiftare räknar tiden.

Alltså kommer landet i nästa vecka att utsättas för ännu en dos av regeringens oförtröttliga arbete med att bit för bit urholka trygghetssystemen. I morgon handlar det främst om sjukförsäkringen och det socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson med ett stänk av svart humor valt att kalla ”rehabiliteringskedjan”.

Någon särskild rehabilitering för den som blivit sjuk innehåller nämligen inte det nya systemet. Däremot finns det gott om nya krav på att söka sig till andra arbetsuppgifter och nya arbetsgivare. Och avskaffade eller tidsbegränsade rättigheter för den som drabbats av sjukdom.

Den sjukes ansvar

Aftonbladet har under våren i en rad artiklar under rubriken ”Det nya tuffa Sverige” kunnat berätta om hur redan dagens regler varje dag bidrar till personliga tragedier. Nu kommer systemet att bli än tuffare. Den som är sjuk ska snabbare ”prövas” mot andra jobb. Efter ett halvår ska den sjuke normalt kunna tvingas byta både jobb och arbetsgivare. Efter ett år upphör i princip rätten till sjukpenning.

Samtidigt lämpas mycket av det ansvar arbetsgivare och myndigheter i dag delar över på den som är sjuk.

Precis det slags politik som den förre kristdemokratiske partiledaren Alf Svensson brukar kalla för ”hjärtlös”.

Utslagningen ökar

Det har inte saknats varningar för konsekvenserna av de regler som träder i kraft i morgon. Facken har påpekat att anställningsskyddet urholkas, liksom möjligheten att komma tillbaka i arbete. Myndigheter har konstaterat att reglerna kommer att bli svåra att tillämpa och Sveriges Kommuner och Landsting fruktar ökad utslagning och nya kostnader.

Till och med regeringen själv räknar med ökade socialbidragskostnader till följd av förändringarna.

Inför de mest uppenbara orimligheterna har Husmark Pehrsson backat och lovat undantag. Något som i värsta fall kan förstärka inslaget av godtycke.

Sjuktalen är sedan länge på väg ner, sannolikt till en del en följd av hårdare regler och en skärpt kontroll. Dessutom har myndigheterna arbetat för att göra sjukskrivningsprocessen mer enhetlig. Det finns helt enkelt ingen anledning att göra livet ännu svårare för människor som råkat ut för sjukdom.

Människor hamnar i kläm

Däremot finns det all anledning att göra något åt sjukdomar och de trösklar som finns på vägen tillbaka till arbetslivet. På den punkten har regeringen ingenting att komma med. Talet om en rehabiliteringskedja är helt enkelt en bluff.

Det har redan skrivits otaliga gånger, men det tål att skrivas igen: det är vanliga människor som kommer i kläm när Husmark Pehrsson likt en gammaldags regementsläkare efter två albyl barskt kommenderar, fall in i ledet.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Arbetsmarknad

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad