ÅSIKT

Göteborg slår tillbaka mot kriminella gäng

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Trafiken på Avenyn står nästan stilla i försommarhettan. Någonstans längre fram i kön dunkar ett studentflak. Jag kan se studenterna över biltaken, korta vita klänningar, mörka kostymer och vajande flaggor av olika nationalitet. Technomusiken får hela gatan att vibrera.

Det är varmt, häggen doftar genom mitt öppna bilfönster och där framme åker ungarna rätt in i framtiden.

Det är en av de allra sista dagarna i maj och jag är i Göteborg för att skriva om den organiserade brottsligheten. Göteborg har en brutal historia, det är bara några månader sedan bilbränder och rån satte skräck i hela staden. Det stora postrånet den 22 januari i år blev kulmen på en våldsspiral som kantats av beskjutningar, bränder, bomber, hot och utpressning. Liken samlade sig längs Ångpannegatan.

Mc-gängen försökte ta över Göteborg och deras företagsidé var den vanliga:

Man skrämmer omgivningen till den grad att den betalar vad som helst för att slippa.

Gängen blir effektiva frontfigurer som banar väg för den grova ekonomiska brottsligheten, vars enda egentliga syfte är att dra in så mycket skattefria pengar som möjligt.

Ni kommer kanske ihåg den unga familjen Garakoei som hade en persisk restaurang på Hisingen i Göteborg?

2003 betalade de 120?000 kronor för beskydd till mc-gänget Bandidos, men 2004 vägrade de att fortsätta betala. De hade helt enkelt inte råd. De polisanmälde, det blev rättegång och efter den försvann gästerna från restaurangen. Annandag jul 2005 sprängdes familjens bil i luften.

Visserligen utsågs familjen till Årets vardagshjältar av Göteborgs minnesfond, men de fick stänga restaurangen.

Polisen kunde gripa en känd Bandidosmedlem. Men samhället övergav familjen Garakoei och i Göteborg lever rädslan vidare. Inte värt att vittna, se hur det kan gå.

Det är här Göteborg slår tillbaka!

I nästa vecka kommer ärendet upp i kommunstyrelsen, hela staden ska gå samman för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Tio olika myndigheter öppnar ett gemensamt kontor: Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Göteborgs stad, Kriminalvårdsverket, Kronofogden, länsstyrelsen, Skatteverket, polisen, tullen och Åklagarmyndigheten.

Metoderna kan bli annorlunda. Göteborg har en upphandling på tolv miljarder kronor om året och kan ställa krav på att även underleverantörerna har ordning på sina papper. Staden är tillståndsmyndighet och kan kräva att restaurangernas dörrvakter har fast anställning.

Kampen mot den organiserade brottsligheten går inte ut på att polisen ska banka ner mc-killar. Den går ut på att hela samhället ska strypa penningflödet till dem. Göteborg visar civilkurage och sätter en stor skylt utanför det nya kontoret. Det ska synas att det är på allvar nu.

Kampen mot den organiserade brottsligheten går ut på att skydda invånarna. Studenterna där uppe på flaket, som lutar sig lite farligt över räcket och skrålar, ska kunna planera sin framtid och öppna sina restauranger utan rädsla för att få tillvaron krossad.