Ledare

Soffan större hot än högern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fortfarande sams Frågan är bara hur länge högeralliansen kommer att hålla när det enligt SCB:s mätningar bara är Fredrik Reinfeldt som tjänar på den.
Fortfarande sams Frågan är bara hur länge högeralliansen kommer att hålla när det enligt SCB:s mätningar bara är Fredrik Reinfeldt som tjänar på den.

LEDARE

Om det hade varit val i maj skulle den borgerliga alliansen vinna över det röd-gröna blocket med ungefär 4 procent, enligt SCB:s partisympatiundersökning.

För socialdemokratin är det en varningsklocka. Extra allvarligt är det att moderaterna har lyckats locka fler väljare ur LO-kollektivet.

Samtidigt visar SCB-mätningen att läget varken är nattsvart för regeringspartiet eller lugnt för den borgerliga alliansen. Valresultatet är långtifrån avgjort.

Ingen katastrof för s

Trots en lång period av tuff mediegranskning, jobbiga affärer och hård kritik mot socialdemokraterna får partiet 34,7 procent. Att ligga runt 35 procent ett år före valet är ingen katastrof.

Det sker en tydlig överströmning från s-väljare till moderaterna men socialdemokratin tappar också till gruppen ”vet ej”.

Här ligger både ett hot och en möjlighet. För arbetarrörelsen handlar det om att få sina sympatisörer att gå och rösta. ”Soffan” är ett minst lika stort hot som Fredrik

Reinfeldts omstajlade högerparti.

Gruppen ”övriga partier” tycks ha ökat något sen valet 2002. Även dit tappar socialdemokraterna. SCB har mätt andelen som spontant har nämnt Feministiskt initiativ och junilistan som sitt partival i gruppen övriga. Över 40 procent av dessa svarar Feministiskt initiativ och ungefär 25 procent svarar junilistan. Junilistan får i maj dubbelt så många spontan-svar som i november 2004.

Att tro att ”faran är över” för att processen med EU-konstitutionen har gått i stå är att ta alltför lätt på de missnöjesvindar som bar fram junilistan i EMU-valet.

Om ett feministparti dessutom bildas utmanar det regeringsblocket eftersom dess väljarbas till största delen utgörs av kvinnor.

Moderaterna får 27,7 procent. Det är en ökning med över fyra procent sen förra SCB-mätningen i höstas. Moderaterna är det enda bland de borgerliga partierna som ökar.

Kristdemokraterna har halverats sedan valet 2002. Centern och folkpartiet har inte heller lyckats vända den nedåtgående trenden.

Hur länge varar friden?

Hur länge kan alliansen upprätthålla skenet av frid och fröjd när det hittills bara är Fredrik Reinfeldt som vunnit på den?

Väl värt att notera är också att Stockholms socialdemokrater får 30,5 procent vilket är i nivå med valet 2002 – detta trots en tumultartad vår inom partiet. Annika Billströms politik har för väljarna vägt tyngre än det interna käbblet.

Nu måste socialdemokraterna i hela landet försöka vända missnöjet och osäkerheten till förtroende och framtidstro. Valkampen har bara börjat.

HK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!