Mejla

Eva Franchell

150 000 pensionärer har inte råd med tandläkaren

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det handlar om den kanske största skammen. Att inte längre våga le för att tänderna är trasiga. Att inte kunna äta den mat man gillar för att det saknas tänder att tugga med.
Tänderna är viktiga för självförtroendet och de äldres psykiska hälsa. Det finns ju ingen som vill bli en tandlös gammal gumma.

Brist på tänder har alltid varit ett tecken på fattigdom och så är det fortfarande. Tillgång till tandvård är en klassfråga och de som behöver tandvården bäst är våra fattiga pensionärer. De har slitit hårt på sina tänder, men när de går sönder har många inte råd att betala flera tusen kronor för att gå till tandläkaren.

Fulla av lagningar

Det är Pensionärernas riksorganisation PRO som nu presenterar en serie rapporter om de äldres munhälsa. 13 procent av pensionärerna avstod från tandläkarbesök trots att de hade problem med tänderna. Bland de fattigare pensionärerna lät nästan en fjärdedel bli att gå till tandläkaren.

Äldre personer som börjar tappa orken förlorar ofta kontakten med sin ordinarie tandläkare. Den förebyggande vården blir eftersatt och när tandproblemen upptäcks kan det ha gått väldigt långt. Förr drog man regelmässigt ut gamla människors trasiga tänder, men tack vare god tandvård tidigare i livet kan de äldre behålla sina tänder längre.

Riskerar undernäring

Det innebär inte att tänderna är hela och fina, utan snarare fulla av lagningar och reparationer som måste underhållas. De äldres behov av tandvård ökar därmed, men det är inget tandvårdsystemen tar hänsyn till. Alltså tillåts gamla munnar förfalla med allt det lidande det innebär.

Äldre människor med dålig tandstatus får helt enkelt svårt att äta och riskerar undernäring. Närmare hälften av de över 80 år använder fler än tio receptbelagda mediciner under ett år och det påverkar munnen. Dåliga tänder riskerar att påverka hela kroppen, ändå anses tandvården fortfarande vara en lyxbehandling. Något för dem som har råd.

Uppmanas ta lån

Visst finns det en snårskog av tandvårdsbidrag, men få känner till dem. Och även med bidragen kan räkningen sluta på flera tusenlappar och då hoppar man gärna över tandläkaren.

På den officiella Vårdguiden får de fattiga rådet att be om en enklare behandling, man kan också ansöka om avbetalning eller ta ett banklån. Gamla människor uppmanas alltså att skuldsätta sig för att klara hälsan.

Tandvården borde självklart ingå i högkostnadsskyddet. Människor måste kunna le och äta även när de fyllt 65.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Bli inte bitter Stefan Löfven

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tandvård

Munhälsa

PRO, Pensionärernas riksorganisation

Hälsa

Äldrevård