ÅSIKT

Alliansens haveri räddar Hultqvist

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705
LEDARE

I dag hade inget varit lättare för Aftonbladets ledarsida än att gotta sig åt alliansens magplask. Sedan i somras har Allianspartierna varit upptagna av att odla sitt misstroende mot olika ministrar, när de inte ägnat sig åt interna partiledarstrider naturligtvis.

Till sist kom frågan att handla om när oppositionen skulle samla sig till en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Ett tag var det så bråttom att riksdagsledamöterna skulle kallas in från solstolar och semestervisten för att bums vräka Hultqvist.

Nya besked

Så, i går eftermiddag, meddelade Annie Lööf via Facebook att Centerpartiet inte längre vill vara med och avsätta Hultqvist för att han inte rusat till statsministern för att berätta om skandalen på Transportstyrelsen.

Eftersom statsministerns medarbetare fått information om säkerhetsläckorna på Transportstyrelsen blir Hultqvists ansvar mindre, resonerar Lööf.

Just det konstaterade den här ledarsidan redan för drygt två veckor sedan.
Möjligen underlättades Lööfs beslut av att opinionsundersökningarna visar att inte ens borgerliga väljare förstår argumenten mot Hultqvist.

Få minuter

Efter Centerns utspel dröjde det inte lång stund för Jan Björklund - efter klädsamma allvarsord förstås - att meddela att inte heller Liberalerna tänker medverka till en misstroendeförklaring mot Hultqvist.

Den ballong oppositionen ägnat månader åt att blåsa upp sjönk ihop på några få minuter. Att kristdemokraternas Ebba Busch Thor ilsket lovade fullfölja sin linje understryker bara haveriet.

Torsdag den 14 september blir ännu en milstolpe i Alliansens kollaps.

Det skulle som sagt ha varit lätt att vara skadeglad och kanske hånfull.

Men i dag finns det framför allt anledning att känna lättnad över att Liberaler och Centerpartister tagit sitt förnuft till fånga och valt att backa.

Uppskattad minister

Till en del handlar det om att en allmänt uppskattad försvarsminister kan fortsätta sitt arbete. Ett misstroende mitt i dagens spända säkerhetsläge hade snuddat vid vanvett.

Men framför allt kanske vi nu kanske kan slippa en politisk kultur som präglas av ständiga misstroendeförklaringar, ministeravsättningar och - i förlängningen - politisk handlingsförlamning.

Det har alla i det här landet all anledning att vara mycket tacksamma över.
Misstroendeförklaring är ett av riksdagens kraftfullaste vapen mot en regering som missköter sig. Den ska inte användas lättsinnigt eller som ett verktyg för att vinna partipolitiska poänger.

Till sist insåg Annie Lööf och Jan Björklund det, och det förtjänar de respekt för.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM