Mejla

Eva Franchell

Skärp er, det handlar om svårt sjuka barn

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET / 2916
Amanda Westerberg med assistent Rosanna Rutqvist demonstrerar för assistansen.

Man kan tro att djävulens verkliga advokater tagit över assistansersättningen till funktionshindrade. Kanske har de flyttat in på Försäkringskassan som just nu hotar att ta assistansen från ytterligare 6000 människor med funktionsnedsättningar.

Det handlar om barn med svåra funktionshinder. Det handlar om vuxna som kanske inte längre kan komma till jobbet. Om människor som byggt upp sina liv med hjälp av assistenter, men som nu riskerar att förlora allt.

Många är livrädda

I Dagens Nyheter möter vi 17-åriga Melina Thiele som har en svår cp-skada. Hittills har hon klarat sig bra med hjälp av personlig assistans dygnet runt, men nu ska hennes behov av LSS-insatser omprövas. Det görs vartannat år. Försäkringskassan går då noggrant igenom varje funktionshindrat liv, hur lång tid det tar på toaletten, att duscha, klä på sig och kamma håret. Vartenda moment under en människas dag mäts och bedöms.
Nu är Melinas mamma rädd varje dag hon hämtar posten. Rädd för brevet från Försäkringskassan.

Domen ska effektueras

Men försäkringskassans jurister hänvisar till olika domar som de valt att tolka stenhårt. Under det senaste året har fler än 1 000 personer förlorat sin assistans och i dag får bara 14 procent av dem som söker assistans sin ansökan beviljad. I somras kom den senaste domen i Högsta förvaltningsdomstolen och det är den som nu hotar ytterligare 6000 människor.

Justitierådet Thomas Bull på förvaltningsdomstolen slår visserligen ifrån sig. Han menar att Försäkringskassans jurister övertolkar domen, men djävulens verkliga advokater står på sig. Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler varnar visserligen för effekterna, men menar att domen ändå ska effektueras.

Efter massiv kritik kommer den ansvariga ministern Åsa Regnér att ändra lagen, men bara lite och det kan ta tid. I riksdagen ligger Socialutskottet på för en tillfällig lösning.

I morgon kan det vara du

Egentligen vill Åsa Regnér att de funktionsnedsatta ska få hjälp av kommunerna. Men kommunerna vill inte betala och de funktionsnedsatta vet inte om de då skulle få assistans eller hamna på något hem.
Det handlar om en komplicerad lagstiftning, men nu måste någon skärpa sig. I grunden är det här inte svårt. En del människor föds med skador, andra skadas i livet och det är självklart att samhället ska hjälpa dem som behöver särskilt stöd.

I sociala medier pågår kampen för assistansen under haschtaggen #imorgonkandetvaradu. I morgon kan det vara någon av oss andra som behöver hjälp.

avEva Franchell

Publicerad: