Mejla

Ingvar Persson

Moderaternas budgetbråk förstör för en ny regering

Problemet är bristen på respekt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Omröstningen om Ulf Kristerssons statsministerkandidatur blir nästa veckas stora händelse i svensk politik, men det är inte säkert att det är debatten om Kristersson som kommer att få störst långsiktig effekt på det politiska klimatet.

Dagen efter den omröstningen ska nämligen övergångsregeringens budgetförslag diskuteras. Om Kristersson röstas ner, och så ser det ju faktiskt ut, kan hanteringen av den bli en vattendelare för lång tid framåt.

Den som ska skriva arbetsregler för ett parlament måste försöka tänka på sådant som skulle kunna inträffa, som att Sverige drygt två månader efter ett val fortfarande inte har en vald regering. Det har man faktiskt gjort i vårt land.

Sverige har en regering

Därför har Sverige en regering, låt vara en övergångsregering, och därför ska den regeringen lägga fram en budget så att staten kan fortsätta att fungera.

Det säger sig själv att en sådan budget ska ge den regering som till sist kommer att tillträda så stora möjligheter som möjligt att föra sin politik. Just därför har också Magdalena Andersson diskuterat principerna för arbetet med de andra partierna i riksdagen.

Det blev sex punkter, men kärnan är att årets budget får fortsätta. Bara förändringar som alla är överens om och som inte skulle kunna ordnas med ett förslag från en ny regering ska genomföras.

Moderaterna på egen kurs

Till detta har alla samtyckt, fram till nu. Moderaterna tycks nämligen ha bestämt sig för att driva ett eget budgetförslag mer skattesänkningar och allt alldeles oavsett om deras statsministerkandidat just förlorat. Det deklarerar partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Många av förslagen i en sådan moderatbudget skulle bli omöjliga för en ny regering att ta tillbaka. Och det är faktiskt inte helt omöjligt att den med Kristdemokraters och Sverigedemokraters stöd skulle kunna vinna en omröstning i dagens oklara läge. I praktiken är det ett försök att kidnappa hela den besvärliga politiska process Sverige just går igenom.

Problemet med Moderaternas budgetplaner är inte sakpolitiska. Problemet är bristen på respekt för att demokrati i bland måste få ta tid, och att den regering som så småningorm ska göra jobbet borde få så bra förutsättningar som möjligt.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Moderaterna presenterar egen budgetmotion

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elisabeth Svantesson

Magdalena Andersson

Politik

Moderaterna