Eva Franchell

Förkortningspartiet fick ny EU-minister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Som ny minister flyttar Birgitta Ohlsson in i Statsrådsberedningen, eller SB som den brukar förkortas bland tjänstemännen.

Det är logiskt, Folkpartiet har alltid haft en dragning till förkortningar. Inga långbänkar här inte, det ska gå undan. Swisch, Folkpartiet är Förkortningspartiet. Och bråttom blir det nog för Birgitta Ohlsson, om åtta månader är det val så hennes regeringsperiod riskerar att bli rekordkort. Hon får snabba sig att samordna politiken i EU – se där en annan förkortning.

På gårdagens presskonferens presenterade hon sina tre prioriterade k:n: klimat, kunskap och kärnan i EU, det vill säga demokratifrågorna. KKK, alltså, även om det var lite fusk med det där sista k:t. Ingen kan dock ifrågasätta Birgitta Ohlssons engagemang för romerna i Italien eller för de homosexuellas rättigheter i Östeuropa. Hon kämpar mot trafficking och andra svåra demokratifrågor där hennes starka röst verkligen behövs.

Hon är en riktig feminist som vågar säga nej till vårdnadsbidrag och ja till fler föräldralediga pappor. Modigast var hon dock när hon sa nej till regeringens FRA-förslag. Förkortningen betyder Försvarets radioanstalt och striden handlade om massavlyssning av svenska folket.

– Det var inget kul som partiledare att få någon som offentligt gick ut och kritiserade partiets linje, sa Jan Björklund i går på presskonferensen.

Men Birgitta Ohlsson drev igenom förändringar i FRA-beslutet för att sedan gå vidare mot nya förkortningar som EMU. Och det ska gå undan, helst en folkomröstning redan under nästa mandatperiod. Nato är ett annat samarbete som Förkortningspartiet favoriserar. På presskonferensen framhöll Jan Björklund att Birgitta Olsson driver Sveriges medlemskap i Atlantpakten.

– Hon har gjort sig känd för sitt engagemang för ett starkt samarbete med EU och USA, sa partiledaren.

Men även om vår nya EU-minister är en riktig hök lär hon tack och lov inte hinna ikapp säkerhetspolitiken. Sannolikt kommer hon att ägna våren åt samordning av fiskefrågor och månadslånga strider mellan miljödepartementet och jordbruksdepartementet. Det brukar vara där någonstans EU-samordnaren fastnar. I september går vi till val och sedan är det dags för helt andra förkortningar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN