Ledare

Lång väg tillbaka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ifrågasatt Det säger sig självt att alla stenar nu måste vändas och det är knappast förvånande att det ställts krav på en extra kongress, där även åsikter om ledarskapet kommer att vädras.
Ifrågasatt Det säger sig självt att alla stenar nu måste vändas och det är knappast förvånande att det ställts krav på en extra kongress, där även åsikter om ledarskapet kommer att vädras.

LEDARE

27 SEPTEMBER 2010. Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är på håret fortfarande Sveriges största parti. Men politiskt är det vingklippt. Det tidigare så självklara övertaget på områden som sysselsättningspolitiken och regeringsdugligheten har, enligt väljarna, förlorats till Moderaterna.

Det säger sig självt att alla stenar nu måste vändas och det är knappast förvånande att det ställts krav på en extra kongress, där även åsikter om ledarskapet kommer att vädras.

Det krävs naturligtvis en ingående analys, av både organisation och det politiska inne­hållet, när valet och de stora förlusterna väl har värderats.

Stora svårigheter

”Vi måste titta i djupet på vår ställning”, sa Mona Sahlin när hon frågades ut av Ekot i lördags. ”Det räcker inte att bara gå tillbaka till 2006, vi måste gå mycket längre än så.”

Sahlin fick frågor om det parlamentariska läget, om det rödgröna samarbetet och om sin egen roll. Hon ställde sig inte avvisande till någon kontakt med Fredrik Reinfeldt, tvärtom, men det är upp till statsministern att ta den. Ett minoritetsstyre i en situation med två block och Sverigedemokraterna inne i riksdagen innebär betydligt större svårigheter än de problem som tidigare socialdemokratiska regeringar utan egen majoritet ställdes inför. Inser man inte det gör man ”en grov feldömning”. Det har Sahlin helt rätt i.

Det finns skavanker

Den rödgröna framtiden tycks hon se an med förtröstan, även om hon också ser skavankerna och ofullkomligheterna. ”Grundtanken är riktig, men det behövs en ny och större tyngd i värderingarna.”

Ett givet mål är också att Social­demokraterna ska ­”återta sin roll som det riktigt stora och bärande partiet”.

Går det ihop med en fortsatt rödgrön gemenskap? Ja, det gör det väl.

Måste bli tydligare

Men först handlar det om en socialdemokratisk självrannsakan. I två val har partiet tappat en fjärdedel av ­sina väljare. Efter ytterligare fyra års alliansregerande talar mycket för att systemskiftet kommer att vara fullbordat. Det är den utmaningen som väntar. Och för att möta den krävs en sammanhängande politik om vad Socialdemokraterna vill göra och hur det ska göras. Det måste vara en berättelse som är mycket klarare och tydligare än den som hördes i årets valrörelse. Dit är vägen lång.

KA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!