Karin Pettersson

Tack för det, Prime

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson.
Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson.

Primegate. Typiskt nog har Aftonbladets avslöjande om att S-märkta pr-konsulter tagit betalt av Svenskt näringsliv, för att påverka socialdemokratisk politik, fått ett namn hämtat från USA. Och det kanske inte är mer än rätt, för som man säger i Staterna – ”it ain’t pretty”.

För redan uppretade partivänner var Primekonsulten Niklas Nordströms försök till bortförklaring i lördagens Aftonbladet en kniv i ryggen snarare än plåster på såren. ”Jag har full förståelse för att den typen av uppdrag väcker nyfikenhet”, skrev Nordström och undvek på väloljad pr-prosa att svara på själva­ kärnfrågan: Hur TÄNKTE du när du fakturerade Svenskt näringsliv för att driva kampanj inom ditt eget parti?

Primes dubbelspel skadar Socialdemokraterna. Energin i ett redan modstulet parti går nu åt till att diskutera frågor om förtroende, transparens och hur man ska kunna lita på varandra.

Att hårdare regler behövs kring politisk lobbyism är, minst sagt, solklart.

Om möjligt ännu värre är att skandalen påverkar diskussionen om politiken. Redan ser vi exempel på att själva ordet tillväxt används för att misstänkliggöra politiska motståndare.

I gårdagens Aftonbladet använde S-debattören Daniel Suhonen skandalen bland annat för att svärta ner vänster­debattörer som haft kopplingar till Arenagruppen. Suhonen har tidigare drivit kampanj mot Arenagruppen och använder nu Primeskandalen som ett verktyg i den debatten. Socialdemokratiska Folkbladet kopplar ihop Mona Sahlin med Prime och antyder att det finns en koppling mellan den avgående partiordföranden och pr-byrån.

”Sverige behöver att socialdemokraterna hittar tillbaka till regeringsmakten”, skriver Nordström i sitt försvarstal. Det kommer inte bli lättare nu.

I stället är resultatet det S-bloggaren Sara Gunnerud skrev i helgen: ”…?det allvarligaste i allt detta är inte att Niklas Nordström och Prime manipulerat Socialdemokrater i hela landet.

Faktiskt inte. Utan att deras agerande gjort det ännu svårare att lyckas med det som redan var en mycket svår uppgift. Att få socialdemokrater som alldeles för länge hållit sig inom olika grupperingar i partiet att börja prata MED varandra istället för OM varandra.”

Tack för det, Prime.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln