ÅSIKT

Sluta spela Jeopardy

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”Socialdemokraternas krisdebatt börjar i svaren”

Foto: FOTO: LOTTE FERNVALL/LINUS HALLSENIUS
frågesport Socialdemokraterna har ingen ­eftervalsdebatt – de spelar Jeopardy.

Svaret är: krossa budgettaket, höj ­skatten, återställ allt som rör sig, anställ det i vården, förkorta arbetstiden och yla om att Moderater äter barn.

Vad är frågan?

Svaret är: inför rut, bygg kärnkraft, dregla över Anders Borg, ta bort fastighetsskatten och köp medelklassen för pengar som inte finns.

Vad är frågan?

Börja rätt

Socialdemokraterna har ingen eftervalsdebatt. Socialdemokraterna spelar Jeopardy.

”Slösa aldrig bort en bra kris” sa Barack Obamas förre stabschef Rahm Emanuel. Det är visserligen sant, men man måste börja i rätt ände. Socialdemokraternas krisdebatt börjar i svaren – sedan konstruerar man frågan efter hur man vill att det ska vara.

Partiets vänster tycker att väljarna har gått till höger eftersom Socialdemokraterna inte var tillräckligt vänster.

Partiets höger tycker att eftersom Anders Borg låtsas vara socialdemokrat måste Socialdemokraterna låtsas vara Anders Borg. I bägge fall är logiken precis lika oklar. Samma gamla personer flyttas runt på färre antal stolar och samma gamla höger-vänster konflikt spelas upp under etiketten ”eftervalsdebatt”. Det är inte konstigt att människor slutar lyssna.

Trettio procent av folket röstade inte på Moderaterna för att de är vilseförda, onda, eller har slutat bry sig om andra. De röstade på Moderaterna för att Social­demokraterna inte kunde presentera ett trovärdigt alternativ.

Socialdemokraterna brukar kunna förklara två saker för väljarna: för det första att jämlikhet är bra för ekonomin, för det andra att skatterna vi betalar är direkt kopplade till kvaliteten i välfärden. I årets valrörelse misslyckades partiet på bägge punkterna. Främst på grund av bristen på sammanhängande politik.

Där man tidigare alltid haft en tydlig politik för hur resurser ska skapas (inte bara fördelas) hade man under industrikrisen inte mycket att säga.

Ingenting händer

Det är inte så att det har saknats idéer. Men Socialdemokraterna har en partikultur som håller smarta idéer ute och smarta människor inne.

Massvis med svenskar tycker att Sverige ska vara ett land där man hjälper dem som för tillfället inte kan hjälpa sig själva, varför är de inte socialdemokrater? Svaret på den frågan är tyvärr ganska enkelt: Socialdemokratin är oinbjudande, paranoid och intetsägande.

Storbritanniens nye unge Labour­ledare Ed Miliband talade i september om att ”en ny generation har kommit för att ta över Labour”.

Inom svensk socialdemokrati händer ingenting.

KK