DET ÄR NOG NU, ISRAEL!

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ofattbart Israelisk militär bordade tidigt i går morse fredsaktivisternas fartyg. Landets agerande är ofattbart våldsamt.
ofattbart Israelisk militär bordade tidigt i går morse fredsaktivisternas fartyg. Landets agerande är ofattbart våldsamt.

Fredsflottans seglats mot Gaza slutade i blodbad. Tidigt måndag morgon slog de israeliska kommandosoldaterna till. Fredsaktivisternas fartyg bordades, tumult utbröt och flera människor dödades. Många är skadade.

Israels agerande är ofattbart våldsamt. Hur kunde Israel? Inför hela världens ögon ger sig en av världens starkaste militärmakter på en humanitär fredsaktion som försöker frakta in humanitärt bistånd till det av krig och fattigdom så hårt drabbade Gaza.

Israels premiärminister Netanyahu försvarar aktionen och försvarsminister Ehud Barak skyller all våldsutveckling på dem som organiserat Ship to Gaza/Freedom Flotilla. Han kallar fredsaktionen för en provokation och dess deltagare för ”anhängare till en terrororganisation”.

Språkbruket känns igen. I extremismens världsbild delas människor upp i onda och goda. Under Gazakriget, då över trehundra barn dödades och fler än 1?600 skadades, betecknade

Israel barnen som ”Hamas-barn”, alltså presumtiva terrorister. I de svartvita stereotyperna berövas människor sitt människovärde. Så möjliggörs det besinningslösa våldet.

Fängelseliknande förhållanden

Provokation, kallar staten Israel fredsflottans manifestation. Det kommer från en stat som kontinuerligt bryter mot allt vad folkrätt och internationell rätt är, som håller ett helt folk på Gazaremsan i fängelseliknande förhållanden, som ockuperar Västbanken och bygger en illegal mur som skär genom palestinska områden. Tala om provokation!

Bilden av världens mest moraliska armé har än en gång visat sig falsk. Israelisk militär drar sig inte för att skjuta mot fredsdemonstranter, oskyldiga civila eller barn. Vi har sett det många gånger förr. Vi har sett det nyligen under Gazakriget. Vi har sett det under 40 år av ockupation.

Staten Israel styrs i dag av den mest högerextrema regeringen någonsin. Under dess styre har den så kallade fredsprocessen totalt avstannat. Israel struntar flagrant i FN, EU och till och med USA. Efter gårdagens brutala attack mot fredskonvojen lär Israels regering inte ha många vänner kvar i världen.

Fördömanden

I land efter land i Europa kallades i går de israeliska ambassadörerna upp av regeringarna, så också i Sverige. EU:s utrikesminister fördömde den israeliska attacken och krävde att en utredning ska göras. Christine Ashton krävde också att blockaden mot Gaza omedelbart skulle hävas.

Turkiet beslöt att hämta hem sin ambassadör från Israel. Relationerna mellan Israel och Turkiet har varit ansträngda en tid och gårdagens händelser bidrog till att göra dem än mer frostiga.

Fredsaktivisterna har folkrätten på sin sida. Det mesta tyder på att Israel beslutade borda båtarna ute på internationellt vatten vilket är ett flagrant brott mot internationell rätt. Det är heller inte glasklart vad som är israeliskt och ”palestinskt” territorium utanför Gazas kust. Israels våldsaktion är hur som helst oacceptabel.

Gå från ord till handling

Omvärldens fördömanden är bra men det får inte stanna vid beklaganden och utredningar denna gång. Det är hög tid att gå från ord till handling. EU måste häva handelsavtalet med Israel, införa en kulturell bojkott och utesluta Israel från allt från idrottstävlingar till Eurovisionsschlagern och organisera bojkott av israeliska varor.

Det är hög tid att visa att övergreppen mot de mänskliga rättigheterna och övervåldet aldrig kan accepteras.

Lyder krigets lagar

Israelisk militär grep fredsaktivisterna och bröt all data- och satellitkommunikation. Medier och diplomater hindrades att träffa de tillfångatagna aktivisterna. Under hela gårdagen var det i princip bara den israeliska sidan som kunde få ut sin version. Så agerar en ockupationsmakt som lyder krigets lagar, inte demokratins.

Det går ändå aldrig att stoppa sanningen. Fredsaktivisterna har oförglömliga minnesbilder av den israeliska attacken. Det finns hundratals vittnen och via bloggar, Twitter och medier kommer vittnesmålen ut.

Vi ser. Ingen kan blunda längre.

Det är nog nu, Israel!

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.