Katastrofen är redan här

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dödande rök Den farliga brandröken från bränderna runt Moskva har fördubblat dödstalen i staden.
Dödande rök Den farliga brandröken från bränderna runt Moskva har fördubblat dödstalen i staden.

11 AUGUSTI 2010. Klimatet

Extremt väder är lika med klimatförändringar.

Det är bara att acceptera katastrofen, för den tycks redan vara här. I Moskva är det sju grader varmare än normalt, det är en exceptionell siffra. Flera hundra bränder härjar runt om i Ryssland.

Katastroftillstånd har utlysts i staden Ozersk där den ökända kärnbränsleanläggningen Majak ligger. Det brinner några mil från anläggningen och det ryska brandförsvaret gör allt för att förhindra att branden når ända fram till anläggningen.

Okontrollerade bränder

Området runt Majak är redan nersmittat med radioaktivitet efter en stor olycka 1957. Nu sprids radioaktiviteten i branden och röken. Samma sak gäller för området runt Tjernobyl där bränderna kan frigöra det cesium 137 som finns lagrat i vegetationen.

Okontrollerade bränder som närmar sig kärnkraftverk blir själva sinnebilden av modern energianvändning. Man kör på tills det smäller.

Tvingas stanna inomhus

Just nu är det dock inte radioaktiviteten som dödar, det är brandröken som har fördubblat dödstalen i Moskva.

– Det känns som att vara i helvetet ungefär, säger svensken Dennis Jillvert som just nu jobbar i Moskva där rökmolnen tvingar människorna att stanna inomhus.

2010 är världens varmaste år någonsin, enligt den amerikanska meteorologiska myndigheten NOAA.

Finska Joensuu noterade nyligen nytt finskt värmerekord med 37,2 grader, rapporterar SMHI. Hettan avbröts av ett våldsamt åskväder som släckte strömmen för minst 80 000 finska elabonnenter.

På den nordamerikanska östkusten har temperaturen legat på över 40 grader plus medan temperaturen i Peru sjunkit till 23 minusgrader.

Den världsdel som drabbats allra hårdast av extremvädret är som vanligt Asien. 1 500 människor har dött i översvämningarna i Pakistan. I Gansuprovinsen i norra Kina har över 700 människor dränkts i lermassorna runt Bailongfloden. Totalt har tiotusentals människor drabbats av de orkaner och monsunregn som dragit fram över Asien.

Orättvisa katastrofer

Den globala uppvärmningen är ett faktum och det är väl ödets ironi att katastroferna framför allt drabbar de snabbast växande ekonomierna, det vill säga de länder som inte velat dra ner på tillväxten för att rädda klimatet. Men katastroferna drabbar orättvist för i själva verket är det västvärldens historiska utsläpp som nu drabbar Ryssland och Kina.

Inget västland med någon som helst moral kan låta detta ske. Det är därför länder som Sverige måste fortsätta att minska sina utsläpp.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.