Mowgli räddar svenska vargar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Man planterar in vargvalpar i existerande flockar och litar på att Raksha tar över”

vargvalpar planteras Mycket pekar på att de svenska myndigheterna kommer använda sig av Mowgli-metoden, plantera in valpar i existerande flockar för att motverka inaveln som råder.
vargvalpar planteras Mycket pekar på att de svenska myndigheterna kommer använda sig av Mowgli-metoden, plantera in valpar i existerande flockar för att motverka inaveln som råder.

Det kan bli djungelpojken Mowgli som räddar den svenska vargstammen.

Om ett par veckor kommer Naturvårdsverket att presentera sitt förslag på hur man vill stärka den svenska stammen. De drygt 200 vargarna är svårt inavlade, de flesta är mer släkt än helsyskon. Alltså behövs det mer friskt blod för att stammen ska överleva.

Det är här Mowgli kommer in. Kommer ni ihåg det lilla människobarnet i Djungelboken som uppfostras av en vargflock? Varghonan Raksha tar hand om honom som vilken annan valp som helst. Hon döper honom till Mowgli som betyder grodan, valpen utan päls.

Mycket pekar på att de svenska myndigheterna kommer att använda sig av just den här Mowgli-metoden för att stärka vargstammen. Man planterar in varg­valpar i existerande vargflockar och litar på att Raksha tar över. Om valparna är små och tas direkt från till exempel en djurpark minskar dessutom risken för spridning av den farliga dvärgbandmasken.

Märklig inledning

Om två veckor får vi veta om det är den här metoden som kommer att rädda det degenererade djuret. Miljöminister Andreas Carlgren vet att han måste göra något för att stärka den hotade stammen. Man kan fortfarande tycka att det är märkligt att han inledde det arbetet med att tillåta licensjakt på varg.

28 vargar, pang, bom i januari och sedan har det varit tyst. Nästan ett år efter jakten hoppas vi nu att Naturvårdsverket äntligen presenterar ett förslag för hur stammen kan stärkas och inte bara skjutas.

Frågan är sedan om Andreas Carlgren klarar av att stå emot de mellansvenskar som redan nu säger att de aldrig kommer att acceptera en vargflytt. Många jägare kräver kompensation, vargen är ju faktiskt en konkurrent om bytet.

Bryter mot art

Sannolikt hade Andreas Carlgren fått mycket större acceptans för sitt projekt om han samordnat det bättre, om han planterat in valparna direkt efter jakten. Nu är det inte långt till januari och i värsta fall nästa jakt.

Hoppet står till EU-kommissionen som på sitt möte i slutet av november kan ha svensk vargjakt på dagordningen. Om kommissionen kommer fram till att licensjakten bryter mot art- och habitatdirektivet kan hela det Carlgrenska projektet stoppas.

En miljöminister kan inte tillfredsställa alla. Han främsta uppgift är alltid att försvara de hotade arterna.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.