Blomstertid för rödgröna
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-11
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Svenska folket vill byta regering. Det visar SCB:s partisympatimätning i maj. De rödgröna får 50,2 procent medan regeringsalliansen samlar 44,2 procent.
En rejäl injektion
SCB har sedan starten 1973 inte alltid haft rätt om enskilda partiers väljarstöd men däremot har majmätningarna före ett val alltid lyckats pricka in det vinnande blocket.
Årets majmätning blir därmed en rejäl injektion till de rödgröna. Om det i betydligt osäkrare och mindre opinionsmätningar på senare tid sett dystert ut känns en valseger inte längre som en omöjlighet.
Mycket kan hända
Det är dock för tidigt att ropa hej. Det är hundra dagar kvar till valet och mycket kan hända.
Regeringsalliansen knappar trots allt in. Valet lär bli jämnt och alltfler bestämmer sig först alldeles inpå valdagen. Partitrohet hör till en gammal utdöende dygd. De unga vill uppenbart ha en ny regering och ser de rödgröna som ett alternativ. Men de unga är också mest benägna att hoppa mellan partier och block.
Ingen självklar stödröst
SCB-mätningen visar att allianser kostar på. På regeringssidan är det Moderaterna som äter upp sina borgerliga broderpartier. Folkpartiet rasar från 6,5 procent i november till 5,8 procent nu. Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger och skvalpar runt fyraprocentsspärren. I och med att alla borgerliga partier utom (M) backar finns det ingen självklar ”broder fyra procent” att stödrösta på för en regeringstrogen väljare.
Också det rödgröna samarbetet kostar. Socialdemokraterna får bara 33,8 procent vilket är betydligt sämre än valresultatet 2006 som då var historiens sämsta. S tappar framför allt till Miljöpartiet medan de hämtar hem en del frustrerade liberalers röster.
Tappar i storstäderna
Att samarbetet med V och MP skulle kosta röster för Socialdemokratin har Sahlin & co förstås förstått, men ändå är det oroväckande att det inte lyfter för S. Partiet är störst bland unga och kvinnor men tappar bland äldre och framförallt bland väljare i storstäderna.
Carin Jämtin var rätt ute när hon profilerade sig mot den absurda marknadifieringen av välfärden i Stockholm. Tyvärr fick hon backa och Socialdemokraterna mumlar numera mest obegripligheter om mer kvalitet.
Våga ideologisera välfärdsvalet i stället – det om något berör medelklassen!
HK