Eva Franchell

Miljöpartiet i knät på Filippa Reinfeldt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Miljöpartisterna måste vara de verkliga våghalsarna.

För vad är det annars som driver dem att kohandla med Moderaterna om de mest kontroversiella frågorna?

På riksplanet har det handlat om migrationspolitiken och nu sitter Miljöpartisterna i Stockholms län och förhandlar med Moderaterna om sjukvården. I veckan träffade Filippa Reinfeldt Miljöpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Helene Öberg.

– Ja, vi har haft ett första samtal, bekräftar Helene Öberg.

Miljöpartiet har tidigare krävt att den ojämlika sjukvården i Stockholm ska förändras. Det borgerliga systemet med vårdval innebär att lindrigt sjuka patienter går före svårt sjuka. Systemet premierar många snabba besök hos doktorn och då hamnar de äldre och multisjuka sist i kön.

Läkare, forskare och patienter har kritiserat systemet och de har hittills fått stöd från en samlad opposition. Frågan är nu varför Miljöpartiet bryter sig loss och sätter sig i knät på Filippa Reinfeldt?

I det förslag som Moderaterna förväntas lägga fram på nästa Hälso- och sjukvårdsnämnd finns inga särskilda ersättningar till vårdcentraler med många multisjuka. Moderaterna har sagt nej till tjänstemännens förslag på en fördelning som skulle ge mer pengar till de områden där hälsoproblemen är som störst.

Vårdval Stockholm är och förblir Moderaternas experimentverkstad. Sjuka människor fortsätter att vara kunder på en marknad där friskast vinner.

Men precis som i migrationsfrågan kanske miljöpartisterna är beredda att riskera en del för att komma närmare makten. Filippa Reinfeldt har i vilket fall allt att tjäna på ett samarbete med Miljöpartiet. När opinionssiffrorna dalar för Kristdemokraterna och Centern behöver Moderaterna helt enkelt nya och friska samarbetspartier.

Nu väntar dessutom ett stålbad för sjukvården i Stockholm när Karolinska sjukhuset ska spara 600 miljoner kronor. Miljöpartisterna riskerar då återigen att bli syndabockarna i Moderaternas politiska spel.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN