ÅSIKT

Inga tv-pengar till Anders Borg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ETV
Regisserad intervju Att Johan Persson och Martin Schibbye var djupt ångerfulla i etiopisk tv var en del av dealen för frigivningen. OBS! Bilden är ett montage.

12 september 2012. Public service

Med överdriven artighet tackade Johan Persson och Martin Schibbye den etiopiska regeringen i tv-intervjun.

– Fint av Etiopiens folk och regering att acceptera vår ursäkt.

De båda journalisterna skrapade med foten och var djupt ångerfulla. Det ingick i dealen. Johan Perssons pappa avslöjade senare att den regisserade tv-intervjun var en förutsättning för frigivningen.

Så kan det gå till när den politiska makten styr över medierna. Den falska bilden blir sann.

Public service ska vara motvikt

Samtidigt som Johan Persson och Martin Schibbye i går vilade ut på okänd ort presenterades den svenska public service-­utredningen i Stockholm.

Den handlade om just gränsdragningen mellan politik och medier. Nu är det väl ingen som tror att vi kommer att få se den etiopiska formen av politisk rättsskipning i en svensk statstelevision. Men det räcker faktiskt med att åka till ­Ungern för att se hur parlamentet kunde anta den lag som nu stryper det fria ordet i tv, radio, press och nyhetsportaler på ­internet.

I Italien skapade Berlusconi i stället en konkurrerande mediekoncern och till slut kontrollerade han hela Italien.

Public service ska vara själva motvikten till köpta medier. Det spelar ingen roll om det är politiker eller kommersiella ­intressen som vill ta kontroll över informationen. Public service ska stå fri från alla sorters påverkan.

Pengarna har varit säkra

Det kan låta enkelt och självklart, men problemen uppstår så fort kanalerna ska betalas.

I Sverige har SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion (UR) hittills tagit ut en särskild tv-licens från svenskar som har en tv-apparat. Pengarna som drivs in av Radiotjänst har sedan gått till ett särskilt rund­radiokonto som förvaltats av Riksgälden.

Där har pengarna i princip legat säkra – utom under krisåren på 1990-talet när Göran Persson var inne och mjölkade kontot på pengar.

Nu har tv-licensen blivit gammaldags. Många köper inte ens en tv längre. Man nöjer sig med att se och höra public service­utbudet på datorn, läsplattan elle­r i mobilen.

Måste skyddas

Det är därför utredningen i stället ­föreslår att Skatteverket ska ta ut en tv-skatt från alla svenskar över 18 år. För att undvika att Anders Borg använder pengarna till annat ska även de här pengarna gå utanför statsbudgeten och i stället läggas på kontot i Riksgälden.

I goda tider kan det låta säkert. Men vad händer vid nästa ekonomiska kris? Kommer framtidens Göran Persson kunna hålla fingrarna i styr?

Morgondagens tv-pengar måste få ett ännu bättre skydd. Dagens förslag från public service-utredningen riskerar att göra pengarna alldeles för lättåtkomliga för Anders Borg och framtidens alla klåfingriga finansministrar.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM