Eva Franchell

Kärleksbomba homofoberna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På onsdag gifter sig Vincent Autin och Bruno Boileau i Montpelliers stadshus. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
På onsdag gifter sig Vincent Autin och Bruno Boileau i Montpelliers stadshus. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT

På onsdag gifter de sig. Vincent och Bruno kommer att vigas av den socialistiska borgmästaren i franska Montpellier.

Aldrig har väl ett äktenskap föregåtts av sådana protester. Hundratusentals fransmän har demonstrerat hela helgen. Med påkar, brandbomber och dödskalleflaggor har konservativt religiösa grupper och nationalister protesterat mot kärlek som den mellan Vincent och Bruno.

Deras bröllop blir den första franska gay-vigseln sedan president François Hollande nyligen godkänt en lagstiftning som innebär att alla franska äktenskap ingås mellan två människor.

Inte nödvändigtvis mellan man och kvinna.

Tolerant

Frankrike är därmed världens fjortonde land som legaliserat samkönade äktenskap. Det kan tyckas okomplicerat, Frankrike har alltid haft en öppen och tolerant syn på homosexualitet. Många hbtq-personer har tagit sin tillflykt till Rive Gauche och Marais. Paris har aldrig varit någon förbjudande stad.

De massiva demonstrationerna kan därför tyckas obegripliga. Inte minst då högerextremisten Dominique Venner begick självmord framför altaret i Notre Dame. En "spektakulär handling för att skydda den franska identiteten", som han skrev på sin hemsida innan han sköt sig.

Men där finns väl förklaringen till den hårdnande inställningen till homosexuella.

Mörkt stråk

Det handlar om främlingsfientlighet. Sverigedemokraterna driver en hbt-fientlig politik, precis som Jobbik i Ungern, Lag och rättvisa i Polen samt Vladimir Putins Enade Ryssland. Homosexuella beskylls för alla möjliga sorters perversiteter och parallellerna med Tyskland på trettiotalet är inte svåra att se.

Det går som ett mörkt stråk genom dagens Europa där hög arbetslöshet och ekonomiska problem leder till motstånd mot allt som känns främmande eller nytt. Där hat och missunnsamhet kan riktas mot två älskande som bara vill gifta sig.

En majoritet av det franska folket tror ändå på kärleken. 72 procent av fransmännen vill ha slut på de homofoba demonstrationerna. Och här hemma i Sverige möter Pridearrangörerna det ryska 100-årsförbudet mot demonstrationer med en kärleksfull inbjudan: "Tweet with love."

Du kan hänga på. Gå in på http://www.gowest2013.com och skicka din inbjudan, den kommer automatiskt att översättas till ryska. När hashtagen #GoWest trendar på de ryska topplistorna kommer Putin att bli informerad. Det är då ett som är säkert.

Make love, not war.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN