Så mobbas Mona Sahlin

Av: Eva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vill inte bli PR-konsult  Mona Sahlin fick inte jobbet som generalsekreterare i den globala Socialistinternationalen, SI. Vad hennes nästa steg blir vill hon inte avslöja. ”Men jag vill fortsätta där jag kan förändra saker”, säger hon.
Foto: Mark Wessels
Vill inte bli PR-konsult Mona Sahlin fick inte jobbet som generalsekreterare i den globala Socialistinternationalen, SI. Vad hennes nästa steg blir vill hon inte avslöja. ”Men jag vill fortsätta där jag kan förändra saker”, säger hon.

Torsdag kväll i Kapstaden och Mona Sahlin har just förlorat omröstningen i Socialistinternationalen.

Hon visste att hon skulle förlora, i internationella sammanhang har man full koll på sådana här omröstningar i förväg. Den här gången fick hon nöja sig med att vara den som satte i gång förnyelseprocessen inom organisationen. 

Mona Sahlins kampanj borde sannolikt ha börjat tidigare, och skötts bättre. Men någonstans måste man ju börja. Luis Ayala har suttit som partisekreterare i Socialistinternationalen i 23 år och så här lågt stöd har han aldrig fått förut.

Frågar om besparingar

Socialdemokraternas utrikespolitiska sekreterare Ann Linde twittrar från Kapstaden: "Next step is waiting." Nu återstår bara att vänta.

Efter omröstningen går Mona Sahlin genast in i ett möte med organisationens ordförande Giorgos Papandreou för att diskutera problemen inom Socialistinternationalen. Resten av den svenska delegationen går ut och äter middag.

Expressen beskriver det som att "Löfven smet från Sahlin."  "Mona Sahlin lämnades ensam efter fiaskot i natt."

Bilden av Mona som förlorare förstärks av referatet "Tre tunga förluster för Sahlin." Hon fick avgå som partiledare, hon blev aldrig bas för FN:s arbetslivsfrågor och hon förlorade i Kapstaden. Tänk, det är nästan exakt vad som hände till exempel Carl Bildt. Han förlorade valet och partiledarskapet. Han gick arbetslös i väntan på jobb. Enda skillnaden var att han inte vågade utsätta sig för prövningen i internationella val.

Mona Sahlin är modigare och för det får hon ta en massa skit. Man kan tycka vad man vill om Mona Sahlins insatser i politiken. Det hon utsätts för nu är ren mobbning.

I TV4:s Nyheterna får Mona Sahlin frågor om vad hon lever av i dag.

– Har du några besparingar?

Reportern verkar uppenbart frustrerad över att Mona Sahlin varken tar ut statsrådspension eller inkomstgaranti. Mona Sahlin förklarar tålmodigt att hon bara är 55 år och tänker jobba många år till.

”Aldrig sett något liknande”

Carl Bildt satte sig hellre i styrelsen för Lundins oljebolag. Göran Persson byggde upp en förmögenhet runt sin herrgård i Sörmland. Pär Nuder tjänar familjen Wallenberg medan Mona Sahlin försöker göra något av sin politiska erfarenhet.

Nej, hon mobbas inte för att hon försöker och förlorar. Hon mobbas för att hon är kvinna, hon mobbas för att hon är just - Mona Sahlin. 

Tidningen Expressen har under decennier levt på att jaga Mona Sahlin. I senaste valet var tre av fyra artiklar i tidningen starkt negativa till Mona Sahlin. Medieprofessorn Kent Asp hade "aldrig sett något liknande."

Och som riktiga mobbare fortsätter man att jaga sitt offer trots att hon ligger ner. Ett reportageteam åker ända ner till Sydafrika för att ge henne en sista snyting.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.