ÅSIKT

Björklund måste stänga Lundsberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Lever i det förflutna Den svarta pedagogiken, kamratuppfostran och de övergrepp som uppenbarligen är en del av Lundsberg tillhör förfluten tid. Hur föräldrar kan skicka sin barn dit är svårt att förstå, men det är staten som är ytterst ansvarig.

24 oktober 2012. Lundsberg.

– Jag har aldrig gråtit så mycket som på Lundsberg.

En röst ur SVT:s ”Uppdrag granskning” i maj om riksinternatet Lundsberg i Värmland. Här har adeln och överklassen fostrat sina barn i generationer. ”Uppdrag granskning” berättade om systematisk pennalism, fysisk misshandel och sexuella övergrepp, till exempel tvingades en elev suga på en pojkes penis.

En tidigare rektor, Stefan Kristoffersen, medverkade i programmet och jämförde situationen på elevhemmen med ”Flugornas herre”.

Skolledningen tystade ner

I förra veckan kunde Aftonbladet avslöja Skolinspektionens tjänsteanteckningar från samtal med personer som ringt in och berättat om övergrepp. När man läser dem står det klart att läget är mycket värre på Lundsberg än vad som kommit fram hittills.

I tjänsteanteckningarna kan man läsa: ”Manliga elever fick smeka varandra två och två till full erektion medan äldre elever tittar på. Andra fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm.”

Där står även: ”Annan elev väcktes mitt i natten och blev sparkad i magen. Kräktes blod. Detta tystades ner av skolledningen. Flera elever grät. En elev blev ’fejkkvävd’.”

Polisen ska utreda

Vad som också framgår tydligt är att de vuxna är väl medvetna om den rådande situationen, något som blivit allt mer uppenbart sedan skandalen började rullas upp.

I fjol polisanmälde Skolinspektionen Lundsberg för andra övergrepp, men berättade inte om uppgifterna i de aktuella tjänsteanteckningarna. Det borde de självklart ha gjort. Den 12 oktober beslutade Skolinspektionen om ett vite på 500 000 kronor om inte Lundsberg åtgärdar de problem myndigheten påpekat tidigare.

Efter Aftonbladets avslöjande har Lundsbergs sponsorer börjat dra sig ur.

I går stod det även klart att polisen i Värmland ska utreda de nya uppgifterna.

– Lundsberg har alltid varit en mycket otidsenlig institution som hör till det förra århundradet, sa skådespelaren Johan Rabaeus, som själv gått på Lundsberg, till SvD för ett par dagar sedan.

Överväg att avskaffa internat

Han tycker att det är fascinerande att alla så ihärdigt förnekar övergreppen men menar att det hör till kulturen på skolan.

Rabaeus fångar problematiken ganska träffsäkert. Den svarta pedagogiken, kamratuppfostran och de övergrepp som uppenbarligen är en del av Lundsberg tillhör förfluten tid.

Hur föräldrar kan skicka sina barn till ett sådant ställe är svårt att förstå. Men det fråntar inte staten det yttersta ansvaret. Det är regeringen som ger tillstånd till riksinternat och mot bakgrund av situationen på Lundberg bör skolan stängas.

Regeringen borde även överväga att avskaffa riksinternaten helt. För de som behöver internat, exempelvis barn till utlandsstationerade, bör man hitta en ordning inom ramen för det ordinarie skolsystemet.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM