Mejla

Ingvar Persson

Otrygga jobb leder till sextrakasserier

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Ygeman anställer en politisk sekreterare, men bara till september.
Anders Ygeman anställer en politisk sekreterare, men bara till september.

LEDARE

Den socialdemokratiska riksdagsgruppens nye ordförande Anders Ygeman behöver lite extra uppbackning det kommande året. Därför har han annonserat efter en politisk sekreterare.

Jobbet sträcker sig fram till den sista september nästa år, och det är det som skapar problemet. Socialdemokraterna i riksdagen har nämligen annonserat ut tjänsten som en allmän visstidsanställning, en anställningsform som skapar massor av problem och som partiet i andra sammanhang brukar vilja motverka.

Vi kan förstå att Ygeman har det stressigt. Sverige är på väg in i ett valår, och den tidigare justitieministern är en dynamisk person som säkert inte har tänkt spela någon tillbakadragen roll i kampanjen.

Tungt jobb

Att vara sekreterare åt Ygeman blir ett av de tyngsta jobben i den svenska riksdagen.

Allmän visstidsanställning infördes av den borgerliga regeringen för tio år sedan. Tidigare tvingades arbetsgivare berätta varför ett jobb skulle vara tillfälligt. Nu är det fritt fram.

Resultatet har blivit det man kunde vänta sig. I arbetaryrkan har var femte anställd någon form av otrygg anställning. Det kan handla om att vänta på ett sms från arbetsgivaren, eller att gå från påhugg till påhugg.

Hårdast drabbade är ungdomar, och hårdast av alla unga kvinnor. Det handlar inte bara om ekonomi.

De senaste veckorna har ingen missat att det är en grupp som är extra utsatt för sexuella trakasserier på jobbet, och enligt en dansk studie som uppmärksammades häromdagen är förövaren i åtta fall av tio chef.

Otrygghet och ofrihet

Otrygghet på jobbet skapar beroende, och ofrihet. Sexuella trakasserier är ofta ett resultat av en osund maktrelation.

Ingenting talar för att Ygemans sekreterare skulle uppleva den sortens otrygghet. I politiken tar man i allmänhet hand om varandra. Ändå är det märkligt att Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin tvingas argumentera som hon gör.

För Expressen förklarade hon häromdagen att allmän visstid var den ända anställningsform som kan komma i fråga, även om partiet egentligen vill ändra lagen.

Lagen är kvar

Problemet är att det inte har hänt. Vissa skärpningar gjordes för ett drygt år sedan, men grunden är kvar. Trots att Socialdemokraterna stått i spetsen för regeringen i över tre år, och trots att alla vet att den allmänna visstidsanställningen är ett av de mest utmanande arven från firma Borg och Reinfeldt ser lagen ut som den gör.

Det är faktiskt ett underbetyg år Stefan Löfvens regering.

Dessutom måste man ju fråga sig varför anställningen av Ygemans sekreterare vara tidsbegränsad? Socialdemokraterna kan knappast räkna med att kastas ur riksdagen, så den socialdemokratiska gruppens ordförande lär behöva hjälp också nästa mandatperiod.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vem vågar anmäla övergrepp om M skrotar tryggheten?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Ygeman

Socialdemokraterna

Las, lagen om anställningsskydd