Mejla

Eva Franchell

Anders Borg vill inte prata om sitt känsloliv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nej, Anders Borg ville inte prata om sina känslor när det gäller Maud Olofsson.
Nej, Anders Borg ville inte prata om sina känslor när det gäller Maud Olofsson.

Inte utan att man förstår varför Maud Olofsson inte vill komma till KU.

Anders Borg lägger hela skulden på henne.

I eftermiddags var det finansministerns tur att förhöras om Nuonaffären. För KU berättade han om februarimorgonen 2009 när Vattenfalls köp av holländska Nuon offentliggjordes.

– Jag fick veta det via medierna.

Anders Borg menar att han då ringde ett antal samtal.

– Jag ringde Fredrik Reinfeldt som sa att uppgifterna var nya även för honom.

Det är fullständigt häpnadsväckande. Här hade statliga energibolaget Vattenfall genomfört det största företagsköpet i svensk historia. Nuon kostade 97 miljarder och varken finansministern eller statsministern var informerade.

Känsloliv

Även om Anders Borg uttryckligen sa att han inte ville diskutera sitt känsloliv i KU, kan man ana att han blev förbannad den där morgonen. Man kan också gissa att det sedan var Fredrik Reinfeldt som ringde upp näringsministern Maud Olofsson.

Men deras upprördhet handlade nog mest om att de inte fått information om att köpet var klart.  De visste att Vattenfall ville köpa Nuon. Fyra investmentbolag hade granskat Nuon, ett av dem på regeringens uppdrag.

– Affären genomfördes till ett marknadsmässigt pris, konstaterade Anders Borg också i KU. Det som brast var beredningsprocessen.

Så det ryker

Enligt Anders Borg var det alltså inte ett problem att Vattenfall köpte koldioxidbomben Nuon. Visserligen skulle Vattenfall få nya och mer miljövänliga riktlinjer, men de var inte klara när köpet gjordes. Då gällde fortfarande den gamla generalordern att köra så det ryker.

Anders Borg tycker inte heller att priset var ett problem. Nuon kostade visserligen lika mycket som hela det svenska sjukförsäkringssystemet 2014, men det var marknadsmässigt, menade finansministern.

Det Anders Borg hakade upp sig på i KU-förhöret var beredningsprocessen. Att Maud Olofsson inte hade förankrat köpet i regeringen. Beslutet var inte signerat och stämplat på ett korrekt sätt.

Måste skämmas

Självklart visste både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt att affären var på gång. Men det var den förra näringsministern Maud Olofsson som höll i trådarna. Hon var centerpartisten - alliansens gröna röst - som drev igenom Sveriges miljövidrigaste köp någonsin. Som inte kunde vänta tills de nya och klimatvänliga direktiven trätt i kraft.

Hon förhindrade en klimatvänlig utveckling av Vattenfall och det är kanske värst av allt. Det är inte konstigt att hon inte vill komma till KU. Hon måste skämmas över Nuonaffären.

Vackert väder

Fortsättning följer i denna smutsiga följetong. På torsdag kommer statsminister Fredrik Reinfeldt att avslöja om det var han som ringde Maud Olofsson. Men då är det skärtorsdag och stora delar av befolkningen är ledig.

Det ska dessutom bli vackert väder och det kommer så att säga på beställning. Ytterst är det statsministerns ansvar att hålla ordning på sitt kansli. Att han inte fick information om historiens dyraste företagsköp faller bara tillbaka på honom själv.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN