ÅSIKT

 Moralisterna har alltid varit rädda för ny teknik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Vid varje teknikskifte slår moralpaniken till.

Nu är det de smarta mobiltelefonerna som kommer att förstöra våra barn. Storögda tittar de på oss från olika tidningssidor.

De har sagt till sina föräldrar att lägga ifrån sig telefonerna.

Men de mobilfixerade föräldrarna, de knappar bara vidare. Har ingen koll på ungarna. Bryr sig inte. Enligt en undersökning som Yougov gjort åt Svenska Dagbladet erkänner en av tio föräldrar att de förlorat upp­sikten över sina barn på lek­platsen, sim­hallen eller badstranden.

Men ärligt talat, vem har inte blivit distraherad och tappat ett barn ur sikte någon kort ­sekund?

En hund som skäller eller en granne som hälsar vänligt. Det är mycket som kan stjäla uppmärksamheten under en promenad ­genom lekparken.

Men nu handlar det alltså om ny teknik och den har alltid ­varit farlig för barn.

När jag var liten kom tv:n till Sverige. Det var i mitten av 1950-talet och jag kommer ihåg Andy Pandy, men minns inte alls debatten om riskerna med tv-tittande. Men ­vågorna gick höga. Den social­demokratiska rege­ringen hade ­ångest och tillsatte en utredning som satt i nästa fem år. ­Hade inte filmbolaget Sandrews ­genomfört en kupp ­hade vi väl aldrig fått tv.

Bolaget satte upp tusen tv-­apparater runt om i Stockholm och ­motståndet var brutet.

Men tro inte att vi fick titta på tv hur som helst. Onsdagarna var tv-fria ända fram till 1960-talet. En gång om året fick vi se Disney och det är därför Kalle Anka på julafton fort­farande är helig för oss som är lite äldre.

På 1980-talet kom videon och den var fullständigt livs­farlig för barn. Tidigare hade statsmakterna censurerat ­filmerna på bio och tv, men nu kunde barn se precis vad som helst.

Motorsågsmassakern var ­exemplet och videovåldet ­väckte stor debatt på den social­demokratiska kongressen 1984. Många socialdemokrater ansåg faktiskt att video och kannibalism var en och samma sak.

Det socialdemokratiska statsrådet Ines Uusmann sa aldrig att internet bara var en fluga, men på 1990-talet undrade hon om folk i längden skulle vilja ägna så mycket tid åt att surfa på nätet.

Hon fick givetvis fel. Social­demokraterna har aldrig varit bra på teknikskiften, har ­antagligen varit rädda att ­förlora kontrollen.

Vi är många som känner igen tongångarna när teknik­moralisterna nu famlar ­efter våra mobiler. Den här gången är det föräldrarna som förhäxas av tekniken, men som vanligt är det barnen som drabbas.

Men det är väl klart att vi håller ordning på våra barn. Vi håller av dem. Det är moralisterna som ska hålla sig borta från våra smartphones.

ARTIKELN HANDLAR OM