ÅSIKT

Alliansens naiva tro på kapitalister

avEva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nästan hälften av landets mest lönsamma vårdaktiebolag driver behandlingshem för människor med psykiska diagnoser och problem.

Familjen Wallenberg tjänar stora pengar på ungdomar med psykiska diagnoser och problem.

Det är företagsledarnas egen tidning Dagens Industri som presenterar de avslöjande siffrorna från kreditupplysningsföretaget UC.

Nästan hälften av landets mest lönsamma vårdaktiebolag driver behandlingshem för människor med problem.

I lönsamhetstoppen ligger Nåjden Behandlingskonsult som ägs av vårdjätten Aleris som ägs av Investor, det vill säga av familjen Wallenberg. Jacob, Peter, Marcus och Peter Jr sitter alla i Investors styrelse.

Trasigaste

Familjen Wallenberg prioriterar verkligen vården. I somras ordnade Investor ett eget välfärdsseminarium i Almedalen under närvaro av Peter Wallenberg Jr, som för övrigt också sitter i Aleris styrelse. Och förklaringen till det engagemanget går att hitta i boksluten för Aleris och Nåjden - företaget som satsar på "barn och unga med så stora sociala och psykiska problem att vanliga familjehem, öppen- och slutenvård inte räcker till."

De allra trasigaste ungarna, alltså. Kommunerna får betala mellan 1 600 och 2 800 kronor om dagen för varje ung människa som skickas till Nåjden. 2012 uppgick bolagets resultat efter skatt till 12.2 miljoner eller 717 200 kronor per anställd.

Ännu mer

Ett annat bolag på Dagens Industris topplista är HVB-hemsbolag Av Egen Kraft. Och här är det socialdemokratiska kapitalister som karvat guld med täljkniv. Det ägdes av förre riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson och såldes med hjälp av förre finansministern Pär Nuder. Riskkapitalism går ju ut på att tjäna pengar och sälja verksamheten för att tjäna ännu mer.

Riskkapitalbolaget Valedo säljer för övrigt psykiatribolaget Inom för en dryg miljard. Fysiska funktionshinder, Aspberger, autism och psykoser. Diagnoserna som ger vinst är många.

Alliansregeringen hade väl ingen aning om vad den släppte loss när vården privatiserades. Regeringen ville säkert väl, men även då kan det gå fel. Skolor har gått i konkurs, barn har lämnats utan undervisning. Gamla har låsts in och negligerats.

Det var naivt att tro att kapitalisterna skulle prioritera något annat än vinsten.

Parentes

I skrivande stund har vi ingen aning om de här behandlingshemmen för unga är bra eller dåliga. Det vi vet är att en stor del av skattepengarna inte gått till ungdomarna utan att de i stället runnit ner i företagens fickor.

Merparten av Sveriges vårdbolag ägs av riskkapitalbolag. Många kommer att få allt svårare att sälja nu när oppositionen leder i opinionen inför valet i höst. Låt oss hoppas det stannar vid det.

Att guldruschen i välfärden bara blir en parentes.