Ledare

Sverigedemokrater tillhör inte vänstern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

De försöker slipa bort rasistlooken men är fortfarande högerextrema

Teckning: ROBERT NYBERG
Teckning: ROBERT NYBERG

13 MAJ 2008. Dagens Nyheter i söndags: den politiske redaktören Niklas Ekdal skriver om det politiska spelet. Och smyger in en formulering i mitten av texten:

”Sverigedemokraterna är i allt väsentligt ett vänsterparti, med sina välfärdslöften till pensionärer, sin folkhemsgemenskap och sitt försvar av nationell särart mot globaliseringens dynamik.”

Sverigedemokraterna måste ha hoppat högt av glädje när de läste det. Den liberala morgontidningen kallar inte längre partiet som bildades ur rasiströrelsen ”Bevara Sverige Svenskt” för högerextremt.

Nej, nu är sverigedemokraterna ”i allt väsentligt ett vänsterparti”. Ekdal gör dem rumsrena.

Är det av partitaktiska hänsyn? Sverigedemokraterna ska inte kladda ner högern, den politiska vänstern ska misstänkliggöras av Ekdal.

Oavsett vilket har Dagens Nyheter gått över anständighetens gräns.

Bildades ur rasiströrelsen

Sverigedemokraterna är inget vänsterparti. De är inte ens ett vanligt högerparti. De är ett högerextremt parti och ska behandlas som ett sådant.

Det tål att upprepas. Sverigedemokraterna bildades ur rasiströrelsen. De senaste åren har rasistlooken slipats bort. Sverigedemokraterna försöker framstå som skötsamma folkhemsivrare i lagomkläder. Men de har fortfarande ett djupt främlingsfientligt program. Alla samhällsproblem beror enligt sverigedemokraterna på invandringen. Vi-och-domtanken är stenhård. Till stenhård nackdel för ”dom”.

Precis som andra högerextrema partier i Norden och Europa väljer Sverigedemokraterna att sockra sin främlingsfientlighet med ”snäll” politik för ”vanligt folk”. De ropar: Vi är inte farliga! Vi förstår hur du har det!

Så länge du inte är blatte, vill säga. Och därmed hotar välfärden och friheten för alla andra.

Sverigedemokraternas snällism är till för att ge deras elaka politik större stöd. Inte minst bland utsatta och marginaliserade arbetarväljare.

Lierar sig med högern

En opinionsundersökning från Demoskop och Expressen visar att 15 procent av moderaternas anhängare är positiva till sverigedemokraterna. Expressen har även talat med lokala företrädare för sverigedemokraterna. De märker en ”större öppenhet” från vissa partier: alliansen med moderaterna i spetsen.

Det överraskar inte. Högerextrema partier i Norden och Europa lierar sig med den politiska högern. Högerregeringar litar på högerextremer för att få igenom sin politik.

Måste bekämpas av alla

Den svenska borgerligheten måste vara tydlig: ”Så gör vi inte här!” Främlingsfientliga partier ryms inte på den traditionella politiska skalan mellan vänster och höger. Därför måste de bekämpas över blockgränserna.

Partier som tror på demokrati och mänskliga rättigheter måste säga: ”Nej, tack. Vi har ingenting att göra med er. Vi tänker inte ha det heller.”

ÅP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!